Vistogard

Nama generik: Uridine Triacetate

Penggunaan Vistogard

Vistogard berfungsi dengan memperlahankan kerosakan sel yang disebabkan oleh ubat kanser tertentu (Capecitabine atau fluorouracil).

Vistogard digunakan untuk merawat overdosis capecitabine atau fluorouracil.

Vistogard juga digunakan dalam kecemasan untuk merawat kesan sampingan yang mengancam nyawa yang disebabkan oleh capecitabine atau fluorouracil. Ini termasuk kesan pada jantung, sistem saraf, perut, usus atau sel darah.

Ubat ini mungkin diberikan sebelum gejala berlebihan muncul. Walau bagaimanapun, rawatan dengan Vistogard mesti bermula dalam masa 96 jam selepas kali terakhir anda menerima capecitabine atau fluorouracil.

Vistogard kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan terhadap Vistogard: gatal-gatal, gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Kesan sampingan biasa Vistogard mungkin termasuk:

 • loya;
 • <

  muntah; atau

 • cirit-birit.
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Vistogard

  Sebelum anda menggunakan Vistogard, beritahu doktor anda tentang semua keadaan perubatan atau alahan anda, dan semua ubat yang anda gunakan. Dalam sesetengah kes, anda mungkin tidak boleh menggunakan Vistogard, atau anda mungkin memerlukan pelarasan dos atau langkah berjaga-jaga khas.

  Tidak diketahui sama ada Vistogard akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

  Tidak diketahui sama ada uridine triacetate meresap ke dalam susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda sedang menyusukan bayi.

  Bagaimana nak guna Vistogard

  Dos Dewasa Biasa Vistogard untuk Overdosis Fluorouracil/Capecitabine:

  10 gram (1 paket) secara lisan setiap 6 jam untuk 20 dos Ulasan: Setiap dos hendaklah dicampur dengan 3 hingga 4 auns makanan lembut seperti sos epal, puding atau yogurt, dan ditelan dalam masa 30 minit bersama-sama dengan 4 auns air. Penggunaan: Rawatan kecemasan overdosis fluorouracil atau capecitabine tanpa mengira kehadiran simptom, atau untuk pesakit yang menunjukkan ketoksikan awal, teruk atau mengancam nyawa yang menjejaskan sistem jantung atau saraf pusat, dan/atau permulaan awal, luar biasa teruk. tindak balas buruk (cth., ketoksikan gastrousus dan/atau neutropenia) dalam masa 96 jam selepas tamat pemberian fluorouracil atau capecitabine.

  Dos Vistogard Biasa Dewasa untuk Asiduria Orotik:

  Dos Permulaan: 60 mg/kg secara lisan sekali sehari Dos Penyelenggaraan: Tingkatkan dos kepada 120 mg/kg secara lisan sekali sehari untuk keberkesanan yang tidak mencukupi, seperti berlakunya salah satu daripada yang berikut: -paras asid orotik dalam air kencing kekal melebihi normal atau meningkat melebihi julat biasa atau jangkaan untuk pesakit; -nilai makmal (cth., indeks sel darah merah atau sel darah putih) yang terjejas oleh asiduria orotik keturunan menunjukkan bukti semakin teruk; -memburukkan tanda atau gejala penyakit yang lain. Dos Maksimum: 8 gram secara lisan sekali sehari Komen: Bagi pesakit yang memerlukan dos dalam gandaan 2 gram (3/4 sudu teh), keseluruhan paket ubat boleh diberikan tanpa menimbang atau menyukat. Penggunaan: Rawatan asiduria orotik keturunan

  Dos Pediatrik Biasa untuk Overdosis Fluorouracil/Capecitabine:

  6.2 gram/m2 BSA secara lisan setiap 6 jam untuk 20 dos Maksimum Dos: 10 gram setiap dos Komen: -Sukat dos menggunakan sama ada skala tepat kepada sekurang-kurangnya 0.1 gram, atau satu sudu teh bergraduat tepat kepada 1/4 sudu teh. -Setiap dos hendaklah dicampur dengan 3 hingga 4 auns makanan lembut seperti sos epal, puding, atau yogurt, dan ditelan dalam masa 30 minit bersama-sama dengan 4 auns air. Butiran yang tidak digunakan hendaklah dibuang dan tidak digunakan untuk dos seterusnya. -Data klinikal yang terhad menunjukkan tindak balas dan keselamatan adalah serupa dalam pesakit kanak-kanak dan dewasa. Penggunaan: Rawatan kecemasan overdosis fluorouracil atau capecitabine tanpa mengira kehadiran simptom, atau untuk pesakit yang menunjukkan ketoksikan awal, teruk atau mengancam nyawa yang menjejaskan sistem jantung atau saraf pusat, dan/atau permulaan awal, luar biasa teruk. tindak balas buruk (cth., ketoksikan gastrousus dan/atau neutropenia) dalam masa 96 jam selepas tamat pentadbiran fluorouracil atau capecitabine.

  Dos Pediatrik Biasa untuk Asiduria Orotik:

  Dos Permulaan: 60 mg/kg secara lisan sekali sehari Dos Penyelenggaraan: Tingkatkan dos kepada 120 mg/kg secara lisan sekali sehari untuk keberkesanan yang tidak mencukupi, seperti berlakunya salah satu daripada yang berikut: -paras asid orotik dalam air kencing kekal di atas normal atau meningkat melebihi julat biasa atau jangkaan untuk pesakit; -nilai makmal (cth., indeks sel darah merah atau sel darah putih) yang terjejas oleh asiduria orotik keturunan menunjukkan bukti semakin teruk; -memburukkan tanda atau gejala penyakit yang lain. Dos Maksimum: 8 gram secara lisan sekali sehari Komen: -Ubat ini boleh dicampur dengan susu atau formula bayi untuk pesakit yang menerima sehingga 2 gram (3/4 sudu teh); maklumat produk pengeluar harus dirujuk untuk arahan pentadbiran. -Bagi pesakit yang memerlukan dos dalam gandaan 2 gram (3/4 sudu teh), keseluruhan paket ubat boleh diberikan tanpa menimbang atau menyukat. Penggunaan: Rawatan asiduria orotik keturunan

  Amaran

  Panduan ubat ini memberikan maklumat tentang jenama Vistogard uridine triacetate. Xuriden ialah satu lagi jenama uridine triacetate yang tidak diliputi dalam panduan ubat ini.

  Ikut semua arahan pada label dan bungkusan ubat anda. Beritahu setiap pembekal penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan perubatan anda, alahan dan semua ubat yang anda gunakan.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Vistogard

  Ubat-ubatan lain mungkin berinteraksi dengan uridine triacetate, termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, vitamin dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan penggunaan.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular