Η μητρική χρήση κάνναβης συνδέεται με δυσμενή αποτελέσματα εγκυμοσύνης

Ιατρικός έλεγχος από Drugs.com.

Από την Elana Gotkine Reporter HealthDay

ΤΡΙΤΗ, Δεκ. 12, 2023 -- Η χρήση κάνναβης από τη μητέρα σχετίζεται με δυσμενή αποτελέσματα εγκυμοσύνης που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με δυσλειτουργία του πλακούντα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 12 Δεκεμβρίου του Journal of the American Medical Association.

Ο Torri D. Metz, M.D., από το Πανεπιστήμιο της Utah Health στο Salt Lake City, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της μητρικής χρήσης κάνναβης και των δυσμενών εκβάσεων εγκυμοσύνης που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τη λειτουργία του πλακούντα σε μια βοηθητική ανάλυση άτοκων ατόμων που έλαβαν θεραπεία σε οκτώ ιατρικές εξετάσεις των Η.Π.Α. κέντρα. Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν από το 2010 έως το 2013. 9.257 ήταν επιλέξιμοι για την ανάλυση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 610 συμμετέχοντες (6,6 τοις εκατό) έκαναν χρήση κάνναβης: 32,4 και 67,6 τοις εκατό είχαν έκθεση μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και συνεχιζόμενη έκθεση πέρα ​​από το πρώτο τρίμηνο, αντίστοιχα. Στις αναλύσεις με σταθμισμένη βαθμολογία τάσης μετά από προσαρμογή για κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, δείκτη μάζας σώματος, ιατρικές συννοσηρότητες και χρήση ενεργού νικοτίνης που διαπιστώθηκαν μέσω δοκιμών κοτινίνης στα ούρα, η έκθεση στην κάνναβη συσχετίστηκε με το κύριο σύνθετο αποτέλεσμα: γέννηση μικρής για την ηλικία κύησης, ιατρικά έδειξε πρόωρο τοκετό, θνησιγένεια ή υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης (25,9 έναντι 17,4 τοις εκατό· προσαρμοσμένος σχετικός κίνδυνος, 1,29). Η χρήση κάνναβης μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο δεν συσχετίστηκε με το πρωταρχικό σύνθετο αποτέλεσμα, αλλά η συνεχιζόμενη χρήση κάνναβης συσχετίστηκε με το πρωταρχικό σύνθετο αποτέλεσμα (προσαρμοσμένος σχετικός κίνδυνος, 1,32) σε ένα μοντέλο έκθεσης τριών κατηγοριών στην κάνναβη.

«Η χρήση κάνναβης δεν είναι ασφαλής», δήλωσε ο συγγραφέας Robert M. Silver, M.D., επίσης από το Πανεπιστήμιο της Utah Health, σε μια δήλωση. "Αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Εάν είναι δυνατόν, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Πολλοί συγγραφείς αποκάλυψαν δεσμούς με τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Περίληψη/Πλήρες κείμενο (ενδέχεται να απαιτείται συνδρομή ή πληρωμή)

Disclaimer: Τα στατιστικά δεδομένα σε ιατρικά άρθρα παρέχουν γενικές τάσεις και δεν αφορούν μεμονωμένα άτομα. Οι μεμονωμένοι παράγοντες μπορεί να διαφέρουν πολύ. Να αναζητάτε πάντα εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές για μεμονωμένες αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: HealthDay

Διαβάστε περισσότερα

Αποποίηση ευθυνών

Έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από το Drugslib.com είναι ακριβείς, μέχρι -ημερομηνία και πλήρης, αλλά δεν παρέχεται καμία εγγύηση για το σκοπό αυτό. Οι πληροφορίες φαρμάκων που περιέχονται εδώ μπορεί να είναι ευαίσθητες στο χρόνο. Οι πληροφορίες του Drugslib.com έχουν συγκεντρωθεί για χρήση από επαγγελματίες υγείας και καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και επομένως το Drugslib.com δεν εγγυάται ότι οι χρήσεις εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατάλληλες, εκτός εάν ρητά αναφέρεται διαφορετικά. Οι πληροφορίες φαρμάκων του Drugslib.com δεν υποστηρίζουν φάρμακα, δεν κάνουν διάγνωση ασθενών ή συνιστούν θεραπεία. Οι πληροφορίες για τα φάρμακα του Drugslib.com είναι ένας ενημερωτικός πόρος που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους αδειοδοτημένους επαγγελματίες υγείας στη φροντίδα των ασθενών τους ή/και να εξυπηρετούν τους καταναλωτές που βλέπουν αυτήν την υπηρεσία ως συμπλήρωμα και όχι ως υποκατάστατο της τεχνογνωσίας, των δεξιοτήτων, της γνώσης και της κρίσης της υγειονομικής περίθαλψης επαγγελματίες.

Η απουσία προειδοποίησης για ένα δεδομένο φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως ένδειξη ότι το φάρμακο ή ο συνδυασμός φαρμάκων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός ή κατάλληλος για οποιονδήποτε δεδομένο ασθενή. Το Drugslib.com δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται με τη βοήθεια των πληροφοριών που παρέχει το Drugslib.com. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν δεν προορίζονται να καλύψουν όλες τις πιθανές χρήσεις, οδηγίες, προφυλάξεις, προειδοποιήσεις, αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε, συμβουλευτείτε το γιατρό, τη νοσοκόμα ή τον φαρμακοποιό σας.

Δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά