bluebird bio Mengumumkan Kelulusan FDA LYFGENIA™ (lovotibeglogene autotemcel) untuk Pesakit Berumur 12 Tahun dan Lebih Tua dengan Penyakit Sel Sabit dan Sejarah Peristiwa Vaso-Oklusif

bio bluebird Mengumumkan Kelulusan FDA LYFGENIA™ (lovotibeglogene autotemcel) untuk Pesakit Berumur 12 Tahun dan Lebih Tua dengan Penyakit Sel Sabit dan Sejarah Peristiwa Vaso-Oklusif

SOMERVILLE, Mass .--(KAWAT PERNIAGAAN)--Dis. 8, 2023-- bluebird bio, Inc. (Nasdaq: BLUE) (“bio bluebird” atau “bluebird”) hari ini mengumumkan Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) A.S. telah meluluskan LYFGENIA™ (disebut sebagai 'lif-JEN-ee- uh') (lovotibeglogene autotemcel), juga dikenali sebagai lovo-cel, untuk rawatan penyakit sel sabit pada pesakit berumur 12 tahun ke atas yang mempunyai sejarah kejadian vaso-occlusive (VOE). LYFGENIA ialah terapi gen sekali sahaja yang berpotensi untuk menyelesaikan kejadian vaso-okklusif dan direka khas untuk merawat punca penyakit sel sabit.

"Membawa LYFGENIA kepada orang yang menghidap penyakit sel sabit. adalah satu peristiwa penting yang telah diusahakan oleh bluebird selama hampir sedekad—dan satu yang ditunggu-tunggu oleh ahli komuniti penyakit sel sabit lebih lama lagi," kata Andrew Obenshain, ketua pegawai eksekutif, bio bluebird. "LYFGENIA berpotensi untuk mempunyai kesan transformasi untuk pesakit yang kini hidup di bawah bayang-bayang kejadian vaso-oklusif yang tidak dapat diramalkan dan melemahkan. Kelulusan ini juga menandakan terapi gen ex vivo ketiga bluebird yang diluluskan oleh FDA untuk penyakit genetik yang jarang berlaku dan kelulusan FDA kedua untuk gangguan hemoglobin yang diwarisi, mengukuhkan kedudukan kami sebagai peneraju terapi gen.”

“Kami bersemangat di Persatuan Penyakit Sel Sabit Amerika Inc. mengenai kelulusan FDA terhadap terapi ini, yang boleh mengubah kehidupan orang dan keluarga yang terjejas oleh penyakit sel sabit," kata Regina Hartfield, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Penyakit Sel Sabit Amerika Inc. "Sebagai organisasi advokasi kebangsaan untuk orang yang mempunyai sel sabit, kami sangat menyokong pilihan rawatan baharu yang berpotensi untuk menyembuhkan dan teruja. untuk masa depan."

"Orang yang hidup dengan penyakit sel sabit menghadapi akibat kesihatan yang berpotensi memusnahkan, kualiti hidup yang berkurangan dan stigma yang berbahaya akibat penyakit mereka," kata Julie Kanter, M.D., penyiasat LYFGENIA dan pengarah Klinik Sel Sabit Dewasa Universiti Alabama Birmingham dan profesor bersekutu di Bahagian Hematologi dan Onkologi. "Hari ini kita boleh meraikan ketersediaan pilihan terapeutik baharu yang berpotensi transformatif yang dimungkinkan oleh keberanian luar biasa pesakit dan keluarga yang mengambil bahagian dalam kajian klinikal."

"Penyakit sel sabit ialah gangguan genetik pertama yang dicirikan pada tahap molekul setengah abad yang lalu dan hari ini - selepas berdekad menunggu - kami akhirnya mempunyai terapi yang menangani punca penyakit yang dahsyat ini, "kata John Tisdale, MD, Ketua Cawangan Terapi Selular dan Molekul di Jantung Kebangsaan. , Institut Paru-paru dan Darah (NHLBI), yang berkhidmat sebagai penyiasat utama dalam kajian HGB-206 dan merupakan kolaborator utama sepanjang program pembangunan klinikal. "Pembangunan terapi ini telah ditandai dengan ketelusan dan kerjasama yang meletakkan asas untuk diikuti oleh teknologi lain." NHLBI ialah sebahagian daripada Institut Kesihatan Kebangsaan.

Penyakit sel sabit ialah penyakit genetik yang kompleks dan progresif yang dikaitkan dengan kejadian vaso-oklusif (VOEs) yang tidak dapat diramalkan dan melemahkan.1,2,3,4 Dalam sel sabit penyakit, kepekatan hemoglobin sabit (HbS) yang tinggi dalam sel darah merah (RBC) menyebabkannya menjadi salah bentuk, melekit dan tegar, dengan jangka hayat yang lebih pendek, yang menjelma secara akut sebagai anemia hemolitik, vaskulopati dan vaso-oklusi. Beban yang dikaitkan dengan VOE adalah berleluasa dan boleh menjejaskan setiap aspek kehidupan untuk pesakit dan keluarga serta penjaga mereka.

LYFGENIA berfungsi dengan menambah secara kekal gen β-globin berfungsi pada sel stem hematopoietik (darah) pesakit sendiri (HSC). Pengeluaran tahan lama hemoglobin dewasa dengan sifat anti-sabit (HbAT87Q) dijangka berikutan kejayaan pengukiran. HbAT87Q mempunyai pertalian pengikat oksigen yang serupa dengan HbA jenis liar, mengehadkan sabit sel darah merah dan berpotensi untuk mengurangkan kejadian vaso-oklusif (VOE).

LYFGENIA akan tersedia di bluebird bio's established rangkaian Pusat Rawatan Layak (QTC), yang menerima latihan khusus untuk mentadbir terapi gen kompleks seperti LYFGENIA. Maklumat mengenai rangkaian QTC bluebird, serta sokongan diperibadikan yang memfokuskan kepada keperluan setiap pesakit sepanjang perjalanan rawatan mereka, tersedia melalui program sokongan pesakit bluebird, sokongan bluebird saya. Pesakit boleh menghubungi 833-888-NEST (833-888-6378) atau melawati nofollowmy" relrect="support" . bluebird merancang untuk menyediakan terapi pada awal tahun 2024.

LYFGENIA telah diberikan Semakan Keutamaan pada Jun 2023. Syarikat tidak menerima Baucar Semakan Keutamaan Penyakit Pediatrik Jarang sebagai sebahagian daripada semakan. LYFGENIA sebelum ini telah diberikan penamaan ubat anak yatim, sebutan laluan pantas, terapi lanjutan perubatan regeneratif (RMAT) dan sebutan penyakit pediatrik yang jarang berlaku.

Data Klinikal Menyokong Kelulusan LYFGENIAKelulusan FDA untuk LYFGENIA dibina berdasarkan dekad penyelidikan ke dalam terapi penambahan gen vektor lentiviral dan program pembangunan klinikal terbesar bagi mana-mana terapi gen untuk penyakit sel sabit.

Label adalah berdasarkan data daripada pesakit daripada kajian Fasa 1/2 HGB-206. Data keselamatan yang menyokong aplikasi termasuk data daripada 54 pesakit yang memulakan pengumpulan sel stem. Keberkesanan untuk LYFGENIA disokong oleh data daripada 36 pesakit dalam kajian Fasa 1/2 HGB-206 Kumpulan C berikutan peningkatan kepada proses rawatan dan pembuatan yang dibuat melalui program pembangunan klinikal. 32 pesakit boleh dinilai untuk titik akhir resolusi lengkap VOE dan VOE yang teruk dalam 6-18 bulan selepas infusi termasuk 8 pesakit remaja. Dalam kohort ini:

 • Kejadian vaso-occlusive yang teruk telah diselesaikan dalam 30/32 pesakit (94%)
 • 28/32 pesakit (88.2%) tidak mengalami vaso-occlusive kejadian sama sekali
 • Dalam kajian, VOE ditakrifkan sebagai episod kesakitan akut tanpa sebab yang ditentukan secara perubatan selain daripada vaso-oklusi, berlarutan lebih daripada dua jam dan cukup teruk untuk memerlukan penjagaan di sebuah kemudahan perubatan. Ini termasuk sindrom dada akut yang memerlukan rawatan oksigen dan/atau pemindahan darah, penyerapan hepatik akut, priapisme akut yang berlangsung selama 2 jam dan memerlukan penjagaan di kemudahan perubatan dan penyerapan splenik akut. sVOE memerlukan penginapan hospital 24 jam atau lawatan bilik kecemasan, atau sekurang-kurangnya dua lawatan ke hospital atau bilik kecemasan dalam tempoh 72 jam, dengan kedua-dua lawatan memerlukan rawatan intravena; semua VOE priapisme juga dianggap sVOE.

  Reaksi buruk yang paling biasa ≥ Gred 3 (kejadian ≥ 20%) ialah stomatitis, trombositopenia, neutropenia, neutropenia demam, anemia dan leukopenia. Seperti yang dilaporkan sebelum ini, tiga pesakit meninggal dunia semasa ujian klinikal LYFGENIA; satu daripada kematian jantung mengejut akibat penyakit asas dan dua daripada leukemia myeloid akut yang dirawat dengan versi LYFGENIA yang lebih awal menggunakan proses pembuatan dan prosedur pemindahan yang berbeza. Sila lihat Maklumat Keselamatan Penting LYFGENIA di bawah, termasuk Amaran Berkotak untuk Keganasan Hematologi.

  Pesakit yang dirawat dengan LYFGENIA dalam kajian klinikal tajaan bio bluebird akan dipantau selama 15 tahun melalui keselamatan jangka panjang dan kajian susulan keberkesanan (LTF-307).

  Butiran Panggilan Persidanganbio bluebird akan mengadakan panggilan persidangan untuk penganalisis dan pelabur hari ini 8 Disember, jam 4:15 petang. ET.

  Untuk mengakses panggilan melalui telefon, sila daftar di pautan ini: https://register.vevent.com/register/BI50feb64355294f899507004a73e5ffb8 untuk menerima nombor dail dan PIN unik untuk mengakses panggilan persidangan langsung.

  Siaran web langsung panggilan itu boleh diakses dengan melawati halaman "Acara & Persembahan" dalam bahagian Pelabur & Media di tapak web bluebird di http ://investor.bluebirdbio.com. Tayangan semula siaran web akan tersedia di tapak web bluebird selama 90 hari selepas acara itu.

  Mengenai LYFGENIA™ (lovotibeglogene autotemcel) atau lovo-celLYFGENIA ialah bekas sekali sahaja Terapi gen vektor lentiviral vivo yang diluluskan untuk rawatan pesakit berumur 12 tahun ke atas dengan penyakit sel sabit dan sejarah kejadian vaso-okklusif (VOE). LYFGENIA berfungsi dengan menambahkan gen β-globin yang berfungsi pada sel stem hematopoietik (darah) (HSC) pesakit sendiri. Pengeluaran tahan lama hemoglobin dewasa dengan sifat anti-sabit (HbAT87Q) adalah mungkin selepas pengukuhan yang berjaya. HbAT87Q mempunyai pertalian pengikat oksigen yang serupa dengan HbA jenis liar, mengehadkan sabit sel darah merah dan berpotensi untuk mengurangkan dan VOE.

  Kajian LYFGENIA Fasa 1/2 HGB-206 sedang dijalankan dengan pendaftaran dan rawatan selesai; dan kajian HGB-210 Fasa 3 yang menilai LYFGENIA sedang dijalankan. bio bluebird juga sedang menjalankan kajian susulan keselamatan dan keberkesanan jangka panjang (LTF-307) untuk pesakit dengan penyakit sel sabit yang telah dirawat dengan LYFGENIA dalam kajian klinikal tajaan bio bluebird.

  PetunjukLYFGENIA ditunjukkan untuk rawatan pesakit berumur 12 tahun ke atas dengan penyakit sel sabit dan sejarah kejadian vaso-oklusif (VOE).

  Keterbatasan PenggunaanSusulan rawatan dengan LYFGENIA, pesakit dengan sifat α-talasemia ( α3.7/ α3.7) mungkin mengalami anemia dengan displasia erythroid yang mungkin memerlukan pemindahan sel darah merah kronik. LYFGENIA belum dikaji pada pesakit dengan lebih daripada dua pemadaman gen α-globin.

  Maklumat Keselamatan Penting

  AMARAN Berkotak: HEMATOLOGIC MALIGNANCY

  Keganasan hematologi telah berlaku pada pesakit yang dirawat dengan LYFGENIA. Pantau pesakit dengan teliti untuk bukti keganasan melalui kiraan darah lengkap sekurang-kurangnya setiap 6 bulan dan melalui analisis tapak integrasi pada Bulan 6, 12, dan seperti yang dibenarkan.

  Keganasan Hematologi

  Keganasan hematologi telah berlaku pada pesakit yang dirawat dengan LYFGENIA (Kajian 1, Kumpulan A). Pada masa kelulusan produk awal, dua pesakit yang dirawat dengan versi LYFGENIA yang lebih awal menggunakan proses pembuatan dan prosedur pemindahan yang berbeza (Kajian 1, Kumpulan A) mengembangkan leukemia myeloid akut (AML). Seorang pesakit dengan sifat α-talasemia (Kajian 1, Kumpulan C) telah didiagnosis dengan sindrom myelodysplastic (MDS).

  Tekanan hematopoietik tambahan yang berkaitan dengan mobilisasi, penyaman dan infusi LYFGENIA, termasuk keperluan untuk menjana semula sistem hematopoietik, boleh meningkatkan risiko keganasan hematologi. Pesakit dengan penyakit sel sabit mempunyai peningkatan risiko keganasan hematologi berbanding populasi umum.

  Pesakit yang dirawat dengan LYFGENIA mungkin mengalami keganasan hematologi dan harus menjalani pemantauan sepanjang hayat. Pantau keganasan hematologi dengan kiraan darah lengkap (dengan pembezaan) sekurang-kurangnya setiap 6 bulan selama sekurang-kurangnya 15 tahun selepas rawatan dengan LYFGENIA, dan analisis tapak integrasi pada Bulan 6, 12, dan seperti yang dibenarkan.

  Dalam sekiranya berlaku keganasan, hubungi bio bluebird di 1-833-999-6378 untuk melaporkan dan mendapatkan arahan tentang pengumpulan sampel untuk ujian.

  Kajian Susulan Jangka Panjang Pasca Pemasaran: Pesakit yang berhasrat untuk menerima rawatan dengan LYFGENIA digalakkan untuk mendaftar dalam kajian, seperti yang ada, untuk menilai keselamatan jangka panjang LYFGENIA dan risiko keganasan yang berlaku selepas rawatan dengan LYFGENIA dengan menghubungi bio bluebird di 1-833-999-6378. Kajian ini termasuk pemantauan (pada selang masa yang telah ditetapkan) untuk pengembangan klon.

  Penyumbatan Platelet Tertunda

  Penyumbatan platelet tertunda telah diperhatikan dengan LYFGENIA. Risiko pendarahan meningkat sebelum engraftment platelet dan mungkin berterusan selepas engraftment pada pesakit dengan trombositopenia yang berpanjangan. Dua pesakit (4%) memerlukan lebih daripada 100 hari selepas rawatan dengan LYFGENIA untuk mencapai pembentukan platelet.

  Pesakit harus dimaklumkan tentang risiko pendarahan sehingga pemulihan platelet dicapai. Pantau pesakit untuk trombositopenia dan pendarahan mengikut garis panduan standard. Lakukan kiraan platelet dengan kerap sehingga pengukuhan platelet dan pemulihan platelet dicapai. Lakukan penentuan kiraan sel darah dan ujian lain yang sesuai apabila gejala klinikal yang menunjukkan pendarahan timbul.

  Kegagalan Penggabungan Neutrofil

  Terdapat potensi risiko kegagalan engraftment neutrofil selepas rawatan dengan LYFGENIA. Kegagalan engraftment neutrofil ditakrifkan sebagai kegagalan untuk mencapai tiga kiraan neutrofil mutlak (ANC) berturut-turut ≥ 0.5 × 109 sel/L yang diperoleh pada hari berbeza menjelang Hari 43 selepas infusi LYFGENIA. Pantau kiraan neutrofil sehingga engraftment dicapai. Jika kegagalan engraftment neutrofil berlaku pada pesakit yang dirawat dengan LYFGENIA, berikan rawatan penyelamatan dengan pengumpulan sandaran sel CD34+.

  Onkogenesis Insertional

  Terdapat potensi risiko onkogenesis sisipan yang dimediasi vektor lentiviral selepas rawatan dengan LYFGENIA.

  Reaksi Hipersensitiviti

  Reaksi alahan mungkin berlaku dengan infusi LYFGENIA. Dimetil sulfoksida (DMSO) atau dextran 40 dalam LYFGENIA boleh menyebabkan tindak balas hipersensitiviti, termasuk anafilaksis.

  Penggunaan Anti-retroviral

  Pesakit tidak boleh mengambil ubat anti-retroviral HIV profilaksis selama sekurang-kurangnya sebulan sebelum mobilisasi dan sehingga semua kitaran aferesis selesai. Terdapat beberapa ubat anti-retroviral bertindak lama yang mungkin memerlukan tempoh pemberhentian yang lebih lama untuk penyingkiran ubat. Jika pesakit mengambil anti-retroviral untuk profilaksis HIV, sahkan ujian negatif untuk HIV sebelum memulakan mobilisasi dan aferesis sel CD34+.

  Penggunaan Hidroksiurea

  Pesakit tidak boleh mengambil hydroxyurea selama sekurang-kurangnya 2 bulan sebelum mobilisasi dan sehingga semua kitaran apheresis selesai. Jika hidroksiurea diberikan antara mobilisasi dan penyaman, hentikan 2 hari sebelum memulakan penyaman.

  Khelasi Besi

  Interaksi ubat-ubat antara khelator besi dan proses mobilisasi dan agen pelaziman myeloablative mesti dipertimbangkan. Chelator besi harus dihentikan sekurang-kurangnya 7 hari sebelum permulaan mobilisasi atau penyaman. Jangan berikan chelator besi myelosupresif (cth., deferiprone) selama 6 bulan selepas rawatan dengan LYFGENIA. Pengkelat besi bukan mielosupresif perlu dimulakan semula tidak lebih awal daripada 3 bulan selepas infusi LYFGENIA. Phlebotomy boleh digunakan sebagai pengganti pengkelat besi, apabila sesuai.

  Gangguan dengan Ujian berasaskan PCR

  Pesakit yang telah menerima LYFGENIA berkemungkinan positif melalui ujian tindak balas rantai polimerase (PCR) untuk HIV disebabkan oleh DNA proviral BB305 LVV bersepadu, menghasilkan kemungkinan keputusan ujian PCR positif palsu untuk HIV. Oleh itu, pesakit yang telah menerima LYFGENIA tidak boleh disaring untuk jangkitan HIV menggunakan ujian berasaskan PCR.

  Reaksi Buruk

  Reaksi buruk yang paling biasa ≥ Gred 3 (insiden ≥ 20%) ialah stomatitis, trombositopenia, neutropenia, neutropenia demam, anemia dan leukopenia.

  Tiga pesakit meninggal dunia semasa ujian klinikal LYFGENIA; satu daripada kematian jantung mengejut akibat penyakit asas dan dua daripada leukemia myeloid akut yang dirawat dengan versi LYFGENIA yang lebih awal menggunakan proses pembuatan dan prosedur pemindahan yang berbeza (Kajian 1, Kumpulan A).

  Kehamilan/Susu

  Nasihatkan pesakit tentang risiko yang berkaitan dengan agen penyaman mieloablatif, termasuk kehamilan dan kesuburan.

  LYFGENIA tidak boleh diberikan kepada wanita yang hamil, dan kehamilan selepas infusi LYFGENIA perlu dibincangkan dengan doktor yang merawat.

  LYFGENIA tidak disyorkan untuk wanita yang menyusukan bayi, dan penyusuan susu ibu selepas infusi LYFGENIA harus dibincangkan dengan doktor yang merawat.

  < kuat>Wanita dan Lelaki Potensi Reproduktif

  Ujian kehamilan serum negatif mesti disahkan sebelum permulaan mobilisasi dan disahkan semula sebelum prosedur penyaman dan sebelum pentadbiran LYFGENIA.

  Wanita yang berpotensi melahirkan anak dan lelaki yang mampu melahirkan anak harus menggunakan kaedah kontraseptif yang berkesan (alat dalam rahim atau gabungan kontraseptif hormon dan penghalang) dari permulaan mobilisasi hingga sekurang-kurangnya 6 bulan selepas pentadbiran LYFGENIA.

  Nasihatkan pesakit tentang pilihan untuk pemeliharaan kesuburan.

  Baca lagi

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular