Tylenol PM

Nama generik: Acetaminophen And Diphenhydramine
Kelas ubat: Gabungan analgesik

Penggunaan Tylenol PM

Acetaminophen ialah ubat penahan sakit dan penurun demam. Diphenhydramine ialah antihistamin.

Tylenol PM ialah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat insomnia sekali-sekala yang dikaitkan dengan sakit dan sakit ringan. Tylenol PM bukan untuk digunakan dalam merawat susah tidur tanpa rasa sakit, atau masalah tidur yang kerap berlaku.

Tylenol PM juga digunakan untuk merawat sakit dan sakit ringan seperti sakit kepala, sakit belakang, sakit sendi atau otot, gigi sakit, atau senggugut.

Tylenol PM juga digunakan untuk merawat hidung berair, bersin, gatal-gatal hidung dan tekak, serta sakit atau demam yang disebabkan oleh alahan, selesema biasa atau selesema.

Tylenol PM juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Tylenol PM kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan: sarang; sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil acetaminophen pada masa lalu dan tidak mempunyai tindak balas. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Jika anda mengalami tindak balas jenis ini, anda tidak boleh lagi mengambil sebarang ubat yang mengandungi acetaminophen.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • rasa mengantuk yang teruk;
 • sakit atau sukar membuang air kecil; atau
 • masalah hati--hilang selera makan, sakit perut (sebelah kanan atas), letih, gatal-gatal, kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kulit menguning atau mata).
 • Kesan sampingan biasa Tylenol PM mungkin termasuk:

 • mengantuk;
 • sembelit;
 • mengurangkan kencing;
 • mata kering, kabur penglihatan; atau
 • kering mulut, hidung atau tekak.
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan yang lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Tylenol PM

  Tanya doktor sebelum mengambil ubat yang mengandungi acetaminophen jika anda pernah mengalami penyakit hati atau jika anda minum lebih daripada 3 minuman beralkohol setiap hari.

  Tanya doktor atau ahli farmasi jika ubat ini selamat digunakan jika anda pernah mengalami:

 • penyakit hati;
 • masalah pembesaran prostat atau kencing;
 • asma, penyakit pulmonari obstruktif kronik (COPD), emfisema atau gangguan pernafasan lain;
 • glaukoma; atau
 • suatu keadaan di mana anda mengambil warfarin (Coumadin, Jantoven).
 • Tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu. Diphenhydramine mungkin melambatkan pengeluaran susu ibu.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Tylenol PM

  Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Tylenol PM hanya untuk kegunaan jangka pendek sehingga gejala anda hilang.

  Jangan mengambil lebih banyak Tylenol PM daripada yang disyorkan. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Mengambil terlalu banyak diphenhydramine boleh menyebabkan masalah jantung yang serius, sawan, koma atau kematian.

  Tylenol PM tidak boleh digunakan pada sesiapa yang berumur di bawah 12 tahun. Jangan gunakan ubat untuk membuat kanak-kanak mengantuk. Kematian boleh berlaku akibat penyalahgunaan antihistamin pada kanak-kanak yang sangat kecil.

  Jangan gunakan ubat ini selama lebih daripada 2 minggu untuk merawat masalah tidur, atau lebih lama daripada 7 hari untuk merawat gejala selsema atau alahan.

  Hubungi doktor anda jika anda masih demam selepas 3 hari, atau anda masih mengalami sakit selepas 10 hari (atau 5 hari jika anda 12-17 tahun). Juga hubungi doktor anda jika simptom anda menjadi lebih teruk, atau jika anda mengalami sebarang kemerahan atau bengkak.

  Jika anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan, beritahu doktor lebih awal jika anda telah mengambil ubat ini dalam beberapa masa yang lalu hari.

  Simpan pada suhu bilik jauh daripada kelembapan dan haba.

  Amaran

  Gunakan Tylenol PM betul-betul seperti yang diarahkan. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Mengambil terlalu banyak diphenhydramine boleh menyebabkan masalah jantung yang serius, sawan, koma atau kematian.

  Jangan gunakan ubat ini untuk membuat kanak-kanak mengantuk. Ubat ini adalah bukan untuk digunakan pada sesiapa yang berumur kurang daripada 12 tahun.

  Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan sebarang ubat lain yang mungkin mengandungi acetaminophen atau diphenhydramine. Mengambil terlalu banyak mana-mana ubat boleh menyebabkan dos berlebihan yang membawa maut.

  Meminum alkohol boleh meningkatkan risiko kerosakan hati semasa mengambil acetaminophen.

  Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi anda doktor segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Tylenol PM

  Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan Tylenol PM dengan sebarang ubat lain, terutamanya ubat yang boleh menyebabkan rasa mengantuk (seperti ubat opioid, ubat tidur, melegakan otot atau ubat untuk keresahan atau sawan). Beritahu doktor anda tentang semua ubat semasa anda dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan penggunaan. Ini termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, vitamin dan produk herba. Tidak semua kemungkinan interaksi disenaraikan di sini.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular