Visudyne

Nama generik: Verteporfin
Kelas ubat: Pelbagai antineoplastik

Penggunaan Visudyne

Visudyne berfungsi dengan meningkatkan sensitiviti mata kepada cahaya. Ubat ini menjejaskan saluran darah yang tidak normal di mata.

Visudyne digunakan bersama terapi cahaya laser "fotodinamik" untuk merawat gangguan saluran darah di mata yang disebabkan oleh degenerasi makula dan penyakit mata yang lain.

Visudyne juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Visudyne kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai mana-mana tanda tindak balas alahan ini: sarang; kesukaran bernafas; berpeluh; pening; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda mengalami:

 • penurunan penglihatan yang teruk;
 • sakit mendadak dan teruk;
 • kemerahan teruk atau perubahan warna lain pada mata anda;
 • sakit mata atau melihat lingkaran cahaya di sekeliling lampu;
 • rasa seperti anda mungkin pengsan;
 • sakit dada; atau
 • kemerahan (kehangatan, kemerahan atau rasa kesemutan).
 • Kesan sampingan biasa Visudyne mungkin termasuk:

 • sedikit perubahan dalam penglihatan anda, melihat kilatan cahaya;
 • mata kering;

 • kemerahan, bengkak atau kegatalan pada kelopak mata anda;
 • sakit kepala, rasa lemah atau letih;
 • gatal-gatal ringan atau ruam kulit;
 • sembelit, loya;
 • sakit sendi, lemah otot;
 • demam, menggigil, gejala selesema; atau
 • sakit, bengkak, pendarahan atau gatal-gatal di tempat ubat disuntik.
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Visudyne

  Anda tidak seharusnya menerima Visudyne jika anda alah kepadanya, atau jika anda menghidapi porfiria (gangguan enzim genetik yang menyebabkan gejala yang menjejaskan kulit atau sistem saraf).

  Untuk memastikan Visudyne selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit hati;
 • penyakit pundi hempedu; atau
 • jika anda sedang menerima rawatan sinaran.
 • Kategori kehamilan FDA C. Tidak diketahui sama ada Visudyne akan membahayakan bayi yang belum lahir. Beritahu doktor anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

  Verteporfin boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusu semasa anda menggunakan verteporfin.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Visudyne

  Visudyne disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda akan menerima suntikan ini dalam persekitaran klinik atau hospital. Ubat ini mesti diberikan perlahan-lahan, dan infusi IV boleh mengambil masa sekurang-kurangnya 10 minit untuk disiapkan.

  Beritahu penjaga anda jika anda merasakan apa-apa terbakar, sakit, atau bengkak di sekitar jarum IV apabila Visudyne disuntik.

  Anda akan menerima rawatan cahaya laser pada mata anda dalam masa 15 minit selepas permulaan infusi Visudyne anda.

  Selepas menerima Visudyne, anda mesti melindungi mata anda daripada semula jadi cahaya matahari dan cahaya dalaman yang terang selama sekurang-kurangnya 5 hari.. Untuk perlindungan terbaik, pakai cermin mata hitam gelap pada bila-bila masa anda berada di luar atau semasa berada di dalam rumah di bawah pencahayaan terang.

  Anda tidak seharusnya berada dalam gelap semasa anda berada di dalam rumah, kerana ini sebenarnya boleh menyebabkan ubat kekal aktif dalam badan anda lebih lama. Adalah lebih baik untuk meluangkan masa anda dalam cahaya dalaman ambien seperti cahaya matahari tidak langsung melalui tingkap, atau lampu pijar watt rendah. Elakkan kawasan di mana anda akan terdedah kepada cahaya halogen atau pendarfluor.

  Doktor anda perlu menyemak perkembangan anda secara berkala. Jangan terlepas sebarang janji temu yang dijadualkan.

  Amaran

  Anda tidak sepatutnya menerima Visudyne jika anda menghidapi porfiria (gangguan enzim genetik yang menyebabkan gejala yang menjejaskan kulit atau sistem saraf).

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Visudyne

  Ubat lain mungkin berinteraksi dengan verteporfin, termasuk ubat preskripsi dan tanpa kaunter, vitamin dan produk herba. Beritahu setiap pembekal penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan penggunaan.

  Senarai ini tidak lengkap dan ubat lain mungkin berinteraksi dengan Visudyne. Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuk preskripsi, over-the-counter, vitamin dan produk herba. Jangan mulakan ubat baharu tanpa memberitahu doktor anda.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular