Zorvolex

Nama generik: Diclofenac
Kelas ubat: Ubat anti-radang bukan steroid

Penggunaan Zorvolex

Zorvolex ialah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang digunakan untuk merawat sakit ringan hingga sederhana, atau tanda dan gejala osteoarthritis.

Serbuk Zorvolex (Cambia) digunakan untuk merawat a serangan sakit kepala migrain. Cambia hanya akan merawat sakit kepala yang telah bermula. Ia tidak akan menghalang sakit kepala atau mengurangkan bilangan serangan.

Zorvolex juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Zorvolex kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan (gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak di muka atau tekak anda) atau tindak balas kulit yang teruk (demam, sakit tekak, mata terbakar, sakit kulit, ruam kulit merah atau ungu dengan melepuh dan mengelupas).

Berhenti menggunakan Zorvolex dan dapatkan rawatan perubatan jika anda mengalami reaksi ubat yang serius yang boleh menjejaskan banyak bahagian badan anda. Gejala mungkin termasuk ruam kulit, demam, kelenjar bengkak, sakit otot, kelemahan teruk, lebam luar biasa atau kulit atau mata anda menjadi kuning.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai < b>tanda serangan jantung atau strok: sakit dada merebak ke rahang atau bahu anda, kebas atau lemah secara tiba-tiba pada sebelah badan, pertuturan tidak lancar, rasa sesak nafas.

< b>Zorvolex boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti menggunakan Zorvolex dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • tanda pertama sebarang ruam kulit, tidak kira betapa ringannya;

 • gejala seperti selesema;
 • masalah jantung--bengkak, berat badan bertambah cepat, rasa sesak nafas;
 • <

  masalah buah pinggang--sedikit atau tiada kencing, sakit atau sukar buang air kecil, bengkak pada tangan atau kaki anda, rasa letih atau sesak nafas;

 • masalah hati- -loya, cirit-birit, sakit perut (bahagian atas kanan), letih, gatal-gatal, air kencing gelap, jaundis (kulit atau mata menguning); atau
 • tanda perut berdarah--najis berdarah atau berlarutan, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.
 • Kesan sampingan biasa Zorvolex mungkin termasuk:

 • senak, gas, loya, muntah, sakit perut;
 • <

  cirit-birit, sembelit;

 • sakit kepala, pening, mengantuk;
 • ujian makmal yang tidak normal;

 • gatal-gatal, berpeluh;
 • hidung tersumbat;
 • tekanan darah meningkat; atau
 • bengkak atau sakit pada lengan atau kaki anda.
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Zorvolex

  Zorvolex boleh meningkatkan risiko serangan jantung atau strok yang boleh membawa maut, walaupun anda tidak mempunyai sebarang faktor risiko. Jangan gunakan ubat ini sebelum atau selepas pembedahan pintasan jantung (coronary artery bypass graft, atau CABG).

  Zorvolex juga boleh menyebabkan pendarahan perut atau usus, yang boleh membawa maut. Keadaan ini boleh berlaku tanpa amaran semasa anda menggunakan ubat ini, terutamanya pada orang dewasa yang lebih tua.

  Anda tidak boleh menggunakan Zorvolex jika anda alah kepadanya, atau jika anda pernah mengalami serangan asma atau tindak balas alahan yang teruk selepas mengambil aspirin atau NSAID.

  Jangan gunakan Cambia untuk merawat sakit kepala kelompok. Jangan gunakan Zipsor jika anda alah kepada protein daging lembu atau daging lembu.

  Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami:

 • penyakit jantung, darah tinggi;
 • ulser atau pendarahan dalam perut anda;
 • asma;
 • penyakit hati atau buah pinggang; atau
 • jika anda merokok.
 • Zorvolex boleh menjejaskan ovulasi dan mungkin lebih sukar untuk hamil semasa anda menggunakan ubat ini.

  Jika anda hamil, anda tidak boleh mengambil Zorvolex melainkan doktor anda memberitahu anda. Mengambil NSAID semasa 20 minggu terakhir kehamilan boleh menyebabkan masalah jantung atau buah pinggang yang serius pada bayi yang belum lahir dan mungkin komplikasi dengan kehamilan anda.

  Ia mungkin tidak selamat untuk menyusu semasa menggunakan ubat ini. Tanya doktor anda tentang sebarang risiko.

  Zorvolex tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Zorvolex

  Jenama diklofenak yang berbeza mengandungi jumlah Zorvolex yang berbeza, dan mungkin mempunyai kegunaan yang berbeza. Jika anda menukar jenama, keperluan dos anda mungkin berubah. Ikut arahan doktor anda tentang berapa banyak ubat yang perlu diambil. Tanya ahli farmasi anda jika anda mempunyai sebarang soalan tentang jenama diklofenak yang anda terima di farmasi.

  Ikuti semua arahan pada label preskripsi anda dan baca semua panduan ubat. Doktor anda mungkin kadangkala menukar dos anda. Gunakan dos terendah yang berkesan dalam merawat keadaan anda.

  Telan keseluruhan tablet dan jangan hancurkan, kunyah atau pecahkannya.

  Ambil < b>Zorvolex semasa perut kosong, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan.

  Larutkan serbuk Zorvolex (Cambia) dengan 1 hingga 2 auns air. Jangan gunakan sebarang jenis cecair lain. Kacau campuran ini dan minum semuanya dengan segera. Serbuk ubat ini paling berkesan jika anda mengambilnya semasa perut kosong.

  Hubungi doktor anda jika sakit kepala anda tidak hilang sepenuhnya selepas mengambil Cambia.

  Jika anda menggunakan Zorvolex untuk jangka panjang, anda mungkin memerlukan ujian perubatan yang kerap.

  Simpan pada suhu bilik jauh daripada lembapan dan haba. Pastikan botol tertutup rapat apabila tidak digunakan.

  Amaran

  Zorvolex boleh meningkatkan risiko serangan jantung atau strok yang boleh membawa maut. Jangan gunakan Zorvolex sebelum atau selepas pembedahan pintasan jantung (coronary artery bypass graft, atau CABG). Ubat ini juga boleh menyebabkan pendarahan perut atau usus, yang boleh membawa maut.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Zorvolex

  Tanya doktor anda sebelum menggunakan Zorvolex jika anda mengambil antidepresan. Mengambil antidepresan tertentu dengan NSAID boleh menyebabkan anda mudah lebam atau berdarah.

  Beritahu doktor anda tentang semua anda ubat lain, terutamanya:

 • ubat jantung atau tekanan darah, termasuk diuretik atau "pil air";
 • bentuk lain Zorvolex (Arthrotec, Flector, Pennsaid, Solaraze, Voltaren Gel);
 • pencair darah--warfarin, Coumadin, Jantoven; atau
 • NSAID lain--aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve), celecoxib (Celebrex), indomethacin, meloxicam dan lain-lain.
 • Senarai ini tidak lengkap. Ubat lain mungkin menjejaskan Zorvolex, termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, vitamin dan produk herba. Tidak semua kemungkinan interaksi ubat disenaraikan di sini.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular