Zoryve

Nama generik: Roflumilast
Borang dos: krim (0.3%)
Kelas ubat: Perencat fosfodiesterase-4 terpilih

Penggunaan Zoryve

Zoryve ialah krim bebas steroid yang digunakan untuk merawat psoriasis plak pada orang 6 tahun ke atas. Krim Zoryve mengurangkan keradangan dan gejala psoriasis apabila digunakan sekali sehari pada psoriasis di mana-mana bahagian badan, termasuk kawasan sensitif seperti muka atau lipatan kulit.

Zoryve mengandungi bahan aktif roflumilast, yang tergolong dalam kelas ubat yang dipanggil perencat fosfodiesterase-4 (PDE4). Cara khusus Zoryve bekerja (mekanisme tindakan) tidak difahami dengan baik.

Krim Zoryve (krim roflumilast, 0.3%) menjadi ubat yang diluluskan oleh FDA pada 29 Julai 2022, untuk merawat psoriasis plak pada orang 12 tahun ke atas, pada 06 Oktober 2023, FDA memperluaskan kelulusan untuk memasukkan pesakit berumur 6 tahun ke atas.

Zoryve kesan sampingan

Kesan sampingan yang paling biasa termasuk:

 • cirit-birit
 • sakit kepala
 • masalah tidur
 • loya
 • sakit tapak permohonan
 • jangkitan saluran pernafasan atas
 • jangkitan saluran kencing (UTI)
 • Ini bukan semua kesan sampingan yang mungkin . Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088. Anda juga boleh melaporkan kesan sampingan kepada Arcutis Biotherapeutics, Inc. dengan menghubungi 1-844-692-6729.

  Sebelum mengambil Zoryve

  Sebelum anda memulakan rawatan, beritahu pembekal penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan perubatan anda, termasuk jika anda:

 • mengalami masalah hati.
 • Kehamilan

  Beritahu pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda hamil atau merancang untuk hamil, kerana tidak diketahui sama ada bahan aktif roflumilast akan membahayakan bayi dalam kandungan anda.

  Menyusu

  Beritahu pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda menyusu atau merancang untuk menyusu, kerana Tidak diketahui jika bahan aktif roflumilast dalam krim ini akan meresap ke dalam susu ibu anda. Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang cara terbaik untuk memberi makan bayi anda semasa rawatan dengan krim ini.

  Wanita menyusu yang menggunakan krim ini harus menggunakannya pada kawasan kulit yang paling kecil dan untuk masa yang paling singkat yang diperlukan. Jangan sapukan krim ini terus ke puting atau areola jika anda menyusu untuk mengelakkan terkena krim dengan bayi anda.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Zoryve

  Dos Zoryve untuk Psoriasis Plak untuk orang yang berumur 6 tahun ke atas: Sapukan sekali sehari pada kawasan yang terjejas Ulasan: Untuk kegunaan topikal sahaja. Bukan untuk kegunaan oftalmik, oral atau intravaginal.

  Amaran

  Jangan gunakan Zoryve jika anda mempunyai masalah hati tertentu, termasuk kerosakan hati yang sederhana hingga teruk.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Zoryve

  Beritahu pembekal penjagaan kesihatan anda tentang ubat-ubatan yang anda ambil, termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, vitamin dan suplemen herba.

  Terutamanya beritahu doktor anda jika anda mengambil mana-mana ubat berikut:

 • eritromisin
 • ketoconazole
 • Fluvoxamine 
 • enoxacin
 • cimetidine
 • ubat kawalan kelahiran yang mengandungi gestodene dan etinil estradiol.
 • Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular