Zostrix

Nama generik: Capsaicin Topical
Kelas ubat: Pelbagai agen topikal

Penggunaan Zostrix

Capsaicin ialah bahan aktif dalam lada cili yang menjadikannya panas. Capsaicin digunakan dalam krim dan losyen ubat untuk melegakan sakit otot atau sendi.

Capsaicin yang digunakan pada badan menyebabkan sensasi haba yang mengaktifkan sel saraf tertentu. Dengan penggunaan biasa capsaicin, kesan pemanasan ini mengurangkan jumlah bahan P, bahan kimia yang bertindak sebagai penghantar kesakitan dalam badan.

Zostrix digunakan untuk melegakan sementara sakit otot atau sendi yang disebabkan oleh ketegangan, terseliuh, arthritis, lebam, atau sakit belakang. Ubat ini juga digunakan untuk merawat sakit saraf (neuralgia) pada orang yang pernah menghidap herpes zoster, atau "kayap."

Qutenza ialah bentuk topikal capsaicin kekuatan preskripsi yang digunakan oleh profesional penjagaan kesihatan. Qutenza digunakan untuk merawat sakit saraf yang disebabkan oleh herpes, dan juga untuk merawat sakit saraf pada kaki (neuropati periferal) pada penghidap diabetes.

Zostrix juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan Zostrix.

Zostrix kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan: sarang; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Basuh kulit dan dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami pembakaran yang teruk, sakit, bengkak atau melepuh pada kulit tempat anda menggunakan ubat ini.

Zostrix boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti menggunakan Zostrix dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • sakit teruk atau kemerahan kulit di mana ubat digunakan;
 • <

  hilang rasa;

 • masalah bernafas atau menelan (selepas terhidu secara tidak sengaja bau capsaicin atau sisa kering).
 • Kesan sampingan biasa mungkin termasuk rasa sakit atau sensasi terbakar yang boleh bertahan selama beberapa jam atau hari (terutamanya selepas penggunaan pertama capsaicin topikal anda).

  Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Zostrix

  Jangan gunakan ubat ini jika anda alah kepada lada cili, atau jika anda pernah mengalami reaksi alahan terhadap Zostrix.

  Beritahu doktor anda jika anda pernah mengalami:

 • sebarang alahan (terutamanya kepada tumbuhan); atau
 • keadaan perubatan yang serius.
 • Tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu.

  Jangan sapukan Zostrix pada bahagian payudara anda jika anda sedang menyusukan bayi.

  Jangan gunakan ubat ini pada sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun tanpa nasihat doktor.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Zostrix

  Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Capsaicin jenama Qutenza hanya digunakan oleh profesional penjagaan kesihatan dan tidak boleh didapati di kaunter.

  Jangan ambil melalui mulut. Ubat topikal hanya untuk digunakan pada kulit.

  Capsaicin boleh didapati dalam bentuk yang berbeza, seperti krim, losyen, cecair dan tampalan kulit. Baca dan ikuti dengan teliti mana-mana Arahan Penggunaan yang disediakan bersama ubat anda. Tanya doktor atau ahli farmasi anda jika anda tidak memahami arahan ini.

  Jangan gunakan Zostrix pada luka terbuka atau pada kulit yang terbakar matahari, terbakar angin, kering, pecah-pecah atau merengsa. Jika ubat ini masuk ke dalam mata, hidung, mulut, rektum atau faraj anda, bilas dengan air.

  Pastikan kulit anda bersih dan kering sebelum anda menggunakan Zostrix. p>

  Basuh tangan anda dengan sabun dan air serta-merta selepas menggunakan Zostrix atau mengendalikan tampalan kulit topikal. Jika anda telah menggunakan ubat pada tangan atau jari anda untuk merawat kesakitan di kawasan tersebut, tunggu sekurang-kurangnya 30 minit sebelum mencuci tangan anda.

  Untuk mengelakkan terkena ubat ini pada jari anda, gunakan sarung tangan getah, jari katil bayi, kapas atau tisu bersih untuk menyapu ubat.

  Capsaicin boleh menyebabkan rasa terbakar di mana-mana sahaja ia digunakan. Walaupun ubat itu terkena pada permukaan selain kulit anda, anda mungkin berasa terbakar apabila anda menyentuh permukaan itu kemudian. Sensasi ini biasanya ringan dan akan berkurangan secara beransur-ansur dari semasa ke semasa dengan penggunaan ubat yang berterusan secara berterusan.

  Jika rasa terbakar itu menyakitkan atau menyebabkan ketidakselesaan yang teruk, basuh kawasan kulit yang dirawat dengan sabun dan air sejuk. Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami pembakaran yang teruk, sakit, bengkak atau melepuh.

  Jangan tutup kulit yang dirawat dengan pembalut atau pad pemanas, yang boleh meningkatkan sensasi terbakar . Anda boleh menutup kulit dengan pakaian.

  Elakkan mandi atau mandi dalam masa 1 jam sebelum atau selepas anda menggunakan capsaicin pada kulit anda. Elakkan juga berenang atau bersenam. Air suam atau peluh boleh meningkatkan rasa terbakar yang disebabkan oleh capsaicin.

  Elakkan terkena Zostrix di mata anda atau berhampiran hidung anda di mana anda mungkin menyedutnya. Jika ia masuk ke mana-mana kawasan ini, bilas dengan teliti dengan air.

  Juga elakkan menggunakan ubat ini pada kanta sentuh, gigi palsu dan barang lain yang bersentuhan dengan kawasan sensitif badan anda.

  Ia mungkin mengambil masa sehingga 2 minggu untuk menggunakan ubat ini dengan kerap sebelum gejala anda bertambah baik. Untuk hasil terbaik, teruskan menggunakan ubat seperti yang diarahkan. Kelegaan kesakitan harus berlaku secara beransur-ansur kerana bahan P dalam badan anda berkurangan dalam sel saraf.

  Hubungi doktor anda jika sakit anda tidak bertambah baik selepas menggunakan ubat ini selama 7 hari, atau jika gejala anda bertambah teruk atau menjadi lebih baik dan kemudian kembali dalam beberapa hari.

  Simpan Zostrix pada suhu bilik jauh daripada kelembapan dan haba, di tempat yang kanak-kanak dan haiwan peliharaan tidak boleh mendapatkannya.

  Cecair Zostrix adalah mudah terbakar. Jangan gunakan atau simpan berhampiran api atau nyalaan terbuka.

  Amaran

  Jangan gunakan Zostrix jika anda alah kepada lada cili, atau jika anda pernah mengalami reaksi alahan terhadap Zostrix.

  Capsaicin boleh menyebabkan sensasi terbakar di mana-mana sahaja ia digunakan. Jika anda mengalami ketidakselesaan yang teruk atau kemerahan kulit, basuh kawasan kulit yang dirawat dengan sabun dan air sejuk.

  Dapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami pembakaran yang teruk, sakit, bengkak atau melepuh pada kulit tempat anda menggunakan ubat ini.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Zostrix

  Tidak mungkin ubat lain yang anda ambil secara lisan atau suntikan akan memberi kesan pada capsaicin yang digunakan secara topikal. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat-ubatan, vitamin dan produk herba yang berpreskripsi dan tanpa kaunter.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular