Vitamin B1

Nama generik: Thiamine (vitamin B1)
Kelas ubat: Vitamin

Penggunaan Vitamin B1

Vitamin B1 juga dikenali sebagai tiamin. Vitamin B1 terdapat dalam makanan seperti bijirin, bijirin penuh, daging, kacang, kekacang, dan kacang polong. Vitamin B1 penting dalam pemecahan karbohidrat daripada makanan kepada produk yang diperlukan oleh badan.

Thiamine digunakan untuk merawat atau mencegah kekurangan vitamin B1. Suntikan Thiamine digunakan untuk merawat beri-beri, keadaan serius yang disebabkan oleh kekurangan vitamin B1 yang berpanjangan.

Thiamine yang diambil melalui mulut (oral) boleh didapati tanpa preskripsi. Tiamin suntikan mesti diberikan oleh profesional penjagaan kesihatan.

Tiamin juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Vitamin B1 kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai mana-mana tanda tindak balas alahan berikut: sarang; sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • bibir berwarna biru ;
 • sakit dada, rasa sesak nafas;
 • najis hitam, berdarah atau berlengan; atau
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.
 • Kesan sampingan yang kurang serius mungkin termasuk:

 • loya, rasa ketat di tekak;
 • berpeluh, rasa panas;
 • ruam ringan atau gatal-gatal;
 • rasa gelisah; atau
 • kelembutan atau ketulan keras di mana suntikan tiamin diberikan.
 • Ini bukan senarai lengkap sisi kesan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Vitamin B1

  Anda tidak boleh menggunakan tiamin jika anda pernah mengalami reaksi alahan terhadapnya.

  Tanya doktor atau ahli farmasi jika selamat untuk anda mengambil Vitamin B1 jika:

 • anda mempunyai sebarang keadaan perubatan lain;
 • anda mengambil ubat lain atau produk herba; atau
 • anda alah kepada sebarang ubat atau makanan.
 • Untuk memastikan anda boleh menerima suntikan tiamin dengan selamat, beritahu doktor anda jika anda menghidapi penyakit buah pinggang.

  Tiamin tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Keperluan dos tiamin anda mungkin berbeza semasa kehamilan. Jangan ambil tiamin tanpa nasihat perubatan jika anda hamil atau merancang untuk hamil.

  Tidak diketahui sama ada tiamin meresap ke dalam susu ibu. Keperluan dos anda mungkin berbeza semasa anda menyusu. Jangan ambil tiamin tanpa nasihat perubatan jika anda menyusukan bayi.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Vitamin B1

  Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

  Tiamin boleh disuntik disuntik ke dalam otot. Anda mungkin ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan menyuntik sendiri ubat ini jika anda tidak memahami sepenuhnya cara memberi suntikan dan membuang jarum dan picagari terpakai dengan betul.

  Jangan gunakan ubat suntikan jika ia telah bertukar warna atau mempunyai zarah di dalamnya. . Hubungi doktor anda untuk mendapatkan preskripsi baharu.

  Elaun diet tiamin yang disyorkan meningkat dengan usia. Ikut arahan pembekal penjagaan kesihatan anda. Anda juga boleh merujuk kepada penyenaraian "Pengambilan Rujukan Pemakanan" Akademi Sains Kebangsaan atau "Pengambilan Rujukan Pemakanan" Jabatan Pertanian A.S. (dahulunya "Elaun Harian Disyorkan" atau RDA) untuk mendapatkan maklumat lanjut.

  Thiamine hanyalah sebahagian daripada program rawatan lengkap yang mungkin juga termasuk diet khas. Adalah sangat penting untuk mengikuti pelan diet yang dibuat untuk anda oleh doktor atau kaunselor pemakanan anda. Anda harus menjadi sangat biasa dengan senarai makanan yang perlu anda makan atau elakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

  Simpan pada suhu bilik jauh daripada kelembapan, haba dan cahaya.

  Amaran

  Anda tidak boleh menggunakan tiamin jika anda pernah mengalami reaksi alahan terhadapnya.

  Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil tiamin jika anda mempunyai sebarang keadaan perubatan, jika anda mengambil ubat lain atau produk herba, atau jika anda alah kepada sebarang ubat atau makanan.

  Sebelum anda menerima suntikan tiamin, beritahu doktor anda jika anda menghidapi penyakit buah pinggang.

  Tiamin hanyalah sebahagian daripada program rawatan lengkap yang mungkin juga termasuk diet khas. Adalah sangat penting untuk mengikuti pelan diet yang dibuat untuk anda oleh doktor atau kaunselor pemakanan anda. Anda harus menjadi sangat biasa dengan senarai makanan yang harus anda makan atau elakkan untuk membantu mengawal keadaan anda.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Vitamin B1

  Mungkin terdapat ubat lain yang boleh berinteraksi dengan tiamin. Beritahu doktor anda tentang semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuk preskripsi, over-the-counter, vitamin dan produk herba. Jangan mulakan ubat baharu tanpa memberitahu doktor anda.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular