Vitamin B12

Nama jenama: Nascobal
Kelas ubat: Agen Antineoplastik

Penggunaan Vitamin B12

Kekurangan Vitamin B12

Rawatan anemia pernisiosa dan keadaan kekurangan vitamin B12 yang lain.

Sianocobalamin parenteral atau hydroxocobalamin: Rawatan kekurangan vitamin B12 akibat rembesan faktor intrinsik (IF) yang tidak mencukupi; penyerapan usus terjejas; atau kekurangan diet yang dikaitkan dengan diet vegetarian.

Syanokobalamin dianggap sebagai penyediaan vitamin B12 parenteral pilihan; hydroxocobalamin mungkin lebih disukai untuk rawatan awal.

Semburan hidung cyanocobalamin: Digunakan untuk mengekalkan status hematologi pada orang dewasa dengan anemia pernisiosa tanpa penglibatan sistem saraf yang telah bertindak balas terhadap terapi vitamin B 12 parenteral. Juga digunakan sebagai tambahan untuk kekurangan vitamin B12 akibat kekurangan diet, penyerapan terjejas, rembesan IF yang tidak mencukupi atau keadaan lain yang tertentu.

Keperluan Pemakanan

Pengambilan yang mencukupi diperlukan untuk mengelakkan kekurangan vitamin B12 dan komplikasi neurologi yang berkaitan dengan kekurangan vitamin B12.

Pengambilan vitamin B12 yang mencukupi biasanya boleh dicapai melalui pengambilan bahan makanan; walau bagaimanapun, kira-kira 10–30% individu geriatrik tidak dapat menyerap vitamin B12 semulajadi dan harus mengambil makanan atau suplemen yang diperkaya vitamin B12. Pengambilan yang tidak mencukupi boleh berlaku pada vegetarian dan bayi mereka yang menyusu. Makanan campuran yang bahan utamanya ialah daging, ikan, atau ayam; susu; dan bijirin sedia untuk dimakan yang diperkaya adalah sumber utama vitamin B12 dalam diet orang dewasa dan kanak-kanak AS.

Elaun Pemakanan Disyorkan (RDA) pada orang dewasa berdasarkan jumlah yang diperlukan untuk mengekalkan status hematologi dan serum normal kepekatan vitamin B12.

Pengambilan (AI) yang mencukupi ditetapkan untuk bayi berumur ≤6 bulan berdasarkan purata pengambilan vitamin B12 yang diperhatikan bagi bayi yang diberi terutamanya susu manusia; AI untuk bayi berumur 7–12 bulan berdasarkan AI untuk bayi yang lebih muda dan data pada orang dewasa.

RDA untuk kanak-kanak berumur 1–18 tahun berdasarkan data pada orang dewasa.

Gangguan Metabolik

Sianocobalamin parenteral: Pengurusan kekurangan keturunan transcobalamin II.

Ujian Schilling

Sianocobalamin parenteral dan hydroxocobalamin: Digunakan bersama-sama dengan cyanocobalamin Co 57 dalam ujian Schilling untuk mengkaji penyerapan vitamin B12.

Keracunan Sianida

Hydroxocobalamin (Cyanokit): Rawatan keracunan sianida yang diketahui atau disyaki. Digunakan bersama-sama dengan saluran pernafasan dan sokongan kardiovaskular dan pengurusan aktiviti sawan.

Kaitkan dadah

Bagaimana nak guna Vitamin B12

Pentadbiran

Syanokobalamin ditadbir secara lisan, intranasal atau melalui suntikan IM atau sub-Q dalam.

Hydroxocobalamin ditadbir melalui suntikan IM atau infusi IV.

Pentadbiran Oral

Terapi oral adalah lebih rendah daripada terapi parenteral. Boleh digunakan untuk rawatan kekurangan vitamin B12 diet pada pesakit dengan penyerapan GI normal.

Pentadbiran Parenteral

Sianocobalamin: Berikan melalui suntikan IM atau sub-Q dalam. Jika diberikan sub-Q, elakkan suntikan ke dalam dermis atau tisu subkutan atas. Elakkan mentadbir IV; vitamin cepat dikumuhkan dalam air kencing apabila diberikan secara IV.

Hydroxocobalamin: Berikan melalui suntikan IM (kekurangan vitamin) atau melalui infusi IV (keracunan sianida). Elakkan pemberian IV untuk kekurangan vitamin.

Untuk maklumat keserasian ubat, lihat Keserasian di bawah Kestabilan.

Pentadbiran IV untuk Keracunan Sianida

Hydroxocobalamin: (Cyanokit); Berikan melalui infusi IV.

Mungkin memerlukan talian IV khusus. Pentadbiran melalui saluran IV yang sama seperti produk darah tidak disyorkan.

Penyusunan Semula

Buat semula vial yang mengandungi 2.5 g hydroxocobalamin dengan 100 mL suntikan natrium klorida 0.9%; terbalikkan atau rock vial selama sekurang-kurangnya 30 saat. Jangan goncang botol. Suntikan Ringer Laktat atau suntikan dekstrosa 5% boleh digunakan jika suntikan natrium klorida 0.9% tidak tersedia. Larutan yang dilarutkan semula mengandungi 25 mg/mL.

Kadar Pemberian

Dos 5-g permulaan: 15 minit.

Dos 5-g kedua: 15 minit (untuk pesakit dalam keadaan ekstrem) hingga 2 jam; kadar bergantung pada keadaan pesakit.

Pentadbiran Intranasal

Berikan secara intranasal menggunakan pam bermeteran. Berikan 1 jam sebelum atau 1 jam selepas pengambilan makanan atau cecair panas.

Sebelum pemberian intranasal, bersihkan saluran hidung. Masukkan penyesuai hidung 1 cm ke dalam satu lubang hidung, halakan hujung penyesuai ke arah belakang hidung, tutup lubang hidung yang satu lagi, dan condongkan kepala sedikit ke hadapan, pam dadah ke dalam lubang hidung, hidu perlahan-lahan semasa dan sejurus selepas dos, kembalikan kepala ke kedudukan tegak, keluarkan unit pam dari hidung.

Keberkesanan belum ditetapkan pada pesakit dengan kesesakan hidung, rinitis alergi, atau jangkitan saluran pernafasan atas; tangguhkan penggunaan sehingga simptom-simptom ini reda.

Lamakan pam sebelum setiap penggunaan.

Dos

Kekurangan Vitamin B 12: Tempoh terapi bergantung kepada punca; terapi jangka panjang tidak diperlukan apabila langkah terapeutik lain membetulkan punca kekurangan.

Pam dos bermeter Cyanocobalamin menyalurkan 500 mcg ubat (0.1 mL) setiap tindakan.

Pesakit Pediatrik

Kekurangan Vitamin B 12 IM

Hydroxocobalamin: Pada mulanya, dos tunggal 100 mcg kepada jumlah dos 1–5 mg diberikan selama ≥2 minggu.

Hydroxocobalamin: Penyelenggaraan, 30– 50 mcg setiap 4 minggu.

Keperluan Pemakanan dan Penggantian Oral

Bayi yang dilahirkan oleh ibu vegan: Suplemen AI sejak lahir kerana simpanan vitamin B12 bayi ini adalah rendah dan susu ibu mereka mungkin membekalkan jumlah vitamin yang sangat kecil. .

Bayi ≤6 bulan: AI yang disyorkan ialah 0.4 mcg (0.06 mcg/kg) setiap hari.

Bayi berumur 7–12 bulan: AI yang disyorkan ialah 0.5 mcg (0.06 mcg/kg) setiap hari .

Kanak-kanak berumur 1–3 tahun: RDA ialah 0.9 mcg setiap hari.

Kanak-kanak berumur 4–8 tahun: RDA ialah 1.2 mcg setiap hari.

Kanak-kanak berumur 9–13 tahun: RDA ialah 1.8 mcg setiap hari.

Kanak-kanak berumur 14-18 tahun: RDA ialah 2.4 mcg setiap hari.

RDA tidak akan memenuhi keperluan individu dengan sindrom malabsorpsi.

Keracunan Sianida† [luar label] IV

Hydroxocobalamin: 70 mg/kg telah digunakan.

Dewasa

Vitamin B 12 Kekurangan IM atau Sub-Q

Cyanocobalamin: Pada mulanya, 100 mcg setiap hari selama 6–7 hari. Jika manifestasi klinikal bertambah baik dan tindak balas retikulosit diperhatikan, berikan 100 mcg setiap hari untuk 7 dos dan kemudian 100 mcg setiap 3–4 hari selama 2–3 minggu.

Sianocobalamin: Penyelenggaraan, 100 mcg setiap bulan.

IM

Hydroxocobalamin: Pada mulanya, 30 mcg setiap hari selama 5–10 hari.

Hydroxocobalamin: Penyelenggaraan, 100–200 mcg setiap bulan.

Intranasal

Penyelenggaraan, 500 mcg (satu penggerak) sekali seminggu. Tingkatkan dos pada pesakit yang mengalami penurunan kepekatan vitamin B12 serum selepas 1 bulan terapi.

Keperluan Pemakanan dan Penggantian Oral

Lelaki dan wanita ≥19 tahun: RDA ialah 2.4 mcg setiap hari.

Orang dewasa ≥51 tahun harus mendapatkan sebahagian besar vitamin B12 mereka daripada makanan yang diperkaya atau suplemen vitamin B12.

RDA tidak akan memenuhi keperluan individu yang mengalami sindrom malabsorpsi.

Sianida Keracunan IV

Hydroxocobalamin: Pada mulanya, 5 g (dua vial 2.5-g). Dos 5-g kedua boleh diberikan, berdasarkan keterukan keracunan dan tindak balas klinikal.

Ujian Schilling IM atau Sub-Q

Syanokobalamin: Dos pembilasan ialah 1000 mcg.

IM

Hydroxocobalamin: Dos pembilasan ialah 1000 mcg.

Populasi Istimewa

Wanita Hamil

RDA untuk wanita hamil ialah 2.6 mcg setiap hari.

Wanita Menyusu

RDA untuk wanita menyusu ialah 2.8 mcg setiap hari.

Keperluan meningkat pada wanita menyusu untuk memastikan kepekatan vitamin yang mencukupi dalam susu.

Amaran

Kontraindikasi
 • Hipersensitiviti yang diketahui kepada vitamin B12, kobalt, atau mana-mana ramuan dalam formulasi.
 • Tiada kontraindikasi apabila digunakan untuk rawatan keracunan sianida.
 • Amaran/Langkah Berjaga-jaga

  Amaran

  Hipokalemia

  Hipokalemia maut dilaporkan dalam pesakit yang dirawat secara intensif dengan anemia megaloblastik. Pantau kepekatan kalium serum semasa terapi awal vitamin B12 dan berikan kalium jika perlu.

  Polycythemia Vera

  Kekurangan Vitamin B12 boleh menyekat tanda-tanda polycythemia vera; rawatan mungkin mendedahkan keadaan ini.

  Kesan Okular

  Elakkan penggunaan pada pesakit dengan penyakit Leber awal (atrofi saraf optik keturunan); atrofi saraf optik yang cepat dan teruk dilaporkan.

  Reaksi Kepekaan

  Reaksi Kepekaan

  Anafilaksis dilaporkan dengan persediaan parenteral.

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Ruam, terutamanya acneiform, dilaporkan dalam 20 atau 44% individu yang menerima dos 5- atau 10-g, masing-masing.

  Ujian Kulit

  Mentadbir ujian intradermal dos sebelum pemberian vitamin B12 untuk kekurangan vitamin pada pesakit yang mungkin sensitif terhadap cobalamin.

  Langkah Berjaga-jaga Am

  Pemantauan Makmal

  Dapatkan hematokrit, kiraan retikulosit, vitamin B12, folat dan paras besi sebelum rawatan untuk kekurangan vitamin B12. Pantau parameter hematologi jika perlu semasa terapi.

  Aluminium

  Sesetengah persediaan suntikan cyanocobalamin mengandungi aluminium, yang mungkin toksik. Aluminium boleh mencapai tahap toksik dengan pentadbiran parenteral yang berpanjangan jika fungsi buah pinggang terjejas. Bayi pramatang amat berisiko kerana buah pinggang mereka tidak matang, dan mereka memerlukan sejumlah besar larutan kalsium dan fosfat, yang mengandungi aluminium.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa pesakit dengan fungsi buah pinggang terjejas, termasuk neonat pramatang, yang menerima parenteral tahap aluminium >4–5 mcg/kg setiap hari mengumpul aluminium pada tahap yang berkaitan dengan ketoksikan CNS dan tulang. Pemuatan tisu mungkin berlaku pada kadar pemberian yang lebih rendah.

  Benzyl Alcohol in Neonates

  Suntikan Cyanocobalamin mungkin mengandungi benzyl alcohol sebagai pengawet; alkohol benzil telah dikaitkan dengan ketoksikan pada neonat. (Lihat Langkah Berjaga-jaga Pediatrik.)

  Tekanan Darah

  Peningkatan sementara dalam BP dilaporkan dalam individu yang menerima hidrokokobalamin IV.

  Anemia Tidak Didiagnos

  Gunakan sangat berhati-hati jika asid folik diberikan kepada pesakit yang mengalami anemia yang tidak didiagnosis; boleh mengaburkan diagnosis anemia pernisiosa dengan mengurangkan manifestasi hematologi penyakit sambil membenarkan komplikasi neurologi berkembang.

  Kesan Renal

  Hablur oksalat diperhatikan dalam air kencing individu yang sihat dan mangsa keracunan sianida selepas pentadbiran hidroksocobalamin.

  Populasi Tertentu

  Kehamilan

  Kategori C.

  Laktasi

  Diagihkan ke dalam susu manusia.

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Awas dinasihatkan; tiada data tersedia untuk menentukan bila penyusuan susu ibu boleh dimulakan semula selepas pentadbiran IV hydroxocobalamin.

  Penggunaan Pediatrik

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Keselamatan dan keberkesanan tidak ditetapkan.

  Cyanocobalamin: Benzyl alcohol mempunyai telah dikaitkan dengan ketoksikan (“sindrom tercungap-cungap”) dalam neonat; setiap mL suntikan cyanocobalamin (cth., penyediaan yang dikeluarkan oleh Abraxis) mengandungi 15 mg alkohol benzil.

  Penggunaan Geriatrik

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Tiada perbezaan ketara dalam keselamatan dan keberkesanan berbanding orang dewasa yang lebih muda. Pelarasan dos tidak diperlukan.

  Kerosakan Hepatik

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Keselamatan dan keberkesanan tidak dikaji pada pesakit yang mengalami kerosakan hepatik.

  Kerosakan Buah pinggang

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Keselamatan dan keberkesanan tidak dikaji dalam pesakit yang mengalami kerosakan buah pinggang. Hydroxocobalamin dan cyanocobalamin diekskresikan tidak berubah dalam air kencing.

  Kesan Buruk Biasa

  Biasanya tidak toksik walaupun dalam dos yang besar; cirit-birit sementara yang ringan, trombosis vaskular periferal, gatal-gatal, eksantema sementara, urtikaria, bengkak badan dilaporkan pada pesakit yang menerima persediaan parenteral.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Vitamin B12

  Kolkisin, asid aminosalicylic dan garamnya, dan pengambilan alkohol yang berlebihan selama >2 minggu boleh mengurangkan penyerapan vitamin B12 daripada saluran GI.

  Ujian Makmal dan Ubat Khusus

  Ubat

  Interaksi

  Ulasan

  Asid askorbik

  Boleh memusnahkan sejumlah besar vitamin B12 makanan

  Pertimbangkan ini jika dos asid askorbik yang besar ditelan dalam masa 1 jam selepas pemberian vitamin B12 oral

  Kloramfenikol

  Boleh menentang tindak balas hematopoietik terhadap vitamin B12 dalam pesakit kekurangan vitamin

  Pantau; pertimbangkan alternatif anti-jangkitan

  Penawar sianida

  Keselamatan penggunaan serentak hydroxocobalamin dengan penawar sianida lain tidak ditubuhkan

  Awas (Lihat Parenteral di bawah Kestabilan dan Pentadbiran IV di bawah Dos dan Pentadbiran)

  Parameter makmal ditentukan oleh kaedah kolorimetrik

  Hydroxocobalamin (Cyanokit): Warna merah tua dalam darah dan/atau air kencing mungkin mengganggu ujian makmal tertentu (cth., kimia klinikal, hematologi, pembekuan, parameter air kencing)

  Rujuk pelabelan produk untuk maklumat khusus

  Methotrexate

  Membatalkan ujian darah mikrobiologi diagnostik untuk vitamin B12

  Prednisone

  Peningkatan penyerapan vitamin B12 dan rembesan IF dilaporkan dalam beberapa pesakit dengan anemia pernisiosa

  Tidak berlaku pada pesakit dengan gastrectomy separa atau keseluruhan; kepentingan klinikal tidak diketahui

  Pyrimethamine

  Membatalkan ujian darah mikrobiologi diagnostik untuk vitamin B12

  Ujian untuk antibodi faktor intrinsik (IF)

  Pentadbiran sebelumnya cyanocobalamin boleh menghasilkan keputusan ujian positif palsu

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular