Zoster Vaccine Recombinant

Nama jenama: Shingrix
Kelas ubat: Agen Antineoplastik

Penggunaan Zoster Vaccine Recombinant

Pencegahan Herpes Zoster

Pencegahan herpes zoster (zoster, kayap) pada orang dewasa ≥50 tahun.

Zoster disebabkan oleh pengaktifan semula jangkitan VZV terpendam pada individu yang sebelum ini mempunyai jangkitan varicella (cacar air). Dianggarkan 500,000 hingga 1 juta kes zoster berlaku setiap tahun di AS; ramai pesakit mengalami neuralgia postherpetic (PHN) dan memerlukan pengurusan jangka panjang untuk PHN refraktori. Risiko mengembangkan zoster meningkat dengan usia dan penurunan imuniti pengantara sel terhadap VZV. Zoster berlaku terutamanya pada individu >45 tahun; Anggaran risiko seumur hidup zoster ialah ≥32%, dan 50% individu yang hidup sehingga 85 tahun akan mengalami zoster.

Rekombinan vaksin Zoster digunakan untuk meningkatkan imuniti aktif terhadap VZV, dengan itu mengurangkan risiko pengaktifan semula VZV . Boleh juga mengurangkan kekerapan dan/atau tempoh PHN pada mereka yang menghidap zoster walaupun divaksinasi.

Tidak ditunjukkan untuk rawatan zoster atau PHN. Jangan berikan semasa episod akut zoster. Tidak mempunyai peranan dalam pengurusan selepas pendedahan zoster.

Tidak ditunjukkan untuk pencegahan jangkitan varicella primer (cacar air); jangan gunakan pada kanak-kanak atau orang dewasa <50 tahun. Tidak mempunyai peranan dalam pengurusan pasca pendedahan cacar air.

Terdapat 2 jenis vaksin zoster yang tersedia secara komersial di AS untuk imunisasi terhadap zoster pada orang dewasa ≥50 tahun: rekombinan vaksin zoster (RZV; Shingrix) dan vaksin zoster secara langsung (ZVL; Zostavax).

Untuk pencegahan zoster pada orang dewasa imunokompeten ≥50 tahun, Jawatankuasa Penasihat Perkhidmatan Kesihatan Awam AS mengenai Amalan Imunisasi (ACIP) menyatakan bahawa rekombinan vaksin zoster (bukan vaksin zoster hidup) adalah lebih disukai dan boleh digunakan. dalam individu sedemikian tanpa mengira sejarah zoster atau vaksinasi terdahulu dengan vaksin virus varicella secara langsung atau vaksin zoster secara langsung. Vaksin zoster rekombinan juga diutamakan pada orang dewasa ≥50 tahun dengan keadaan perubatan kronik tertentu (cth., kegagalan buah pinggang kronik, diabetes mellitus, rheumatoid arthritis, penyakit pulmonari kronik).

Untuk pencegahan zoster pada orang dewasa imunokompeten. Berumur ≥60 tahun, ACIP menyatakan bahawa sama ada rekombinan vaksin zoster atau vaksin zoster hidup boleh digunakan.

Kaitkan dadah

Bagaimana nak guna Zoster Vaccine Recombinant

Pentadbiran

Kelola hanya dengan suntikan IM. Jangan berikan sub-Q, IV atau intradermal.

Boleh diberikan serentak dengan vaksin lain yang sesuai dengan umur. Apabila berbilang vaksin diberikan semasa lawatan penjagaan kesihatan tunggal, berikan setiap vaksin parenteral menggunakan picagari berasingan dan tapak suntikan yang berbeza. Tapak suntikan hendaklah dipisahkan sebanyak ≥1 inci (jika boleh dilaksanakan secara anatomi) untuk membenarkan atribusi yang sesuai bagi sebarang kesan buruk tempatan yang mungkin berlaku.

Berhati-hati bahawa 2 jenis vaksin zoster yang berbeza tersedia secara komersial di AS ( rekombinan vaksin zoster [RZV; Shingrix] dan vaksin zoster secara langsung [ZVL; Zostavax]). Vaksin ini mempunyai cadangan yang berbeza untuk dos dan pentadbiran (cth., laluan pentadbiran yang berbeza, bilangan dos yang berbeza yang diperlukan) dan keperluan penyimpanan yang berbeza.

FDA memaklumkan profesional penjagaan kesihatan tentang berbilang laporan ralat ubat yang berkaitan dengan kekeliruan tentang 2 vaksin zoster yang berbeza (cth., penyusunan semula yang salah, laluan pentadbiran yang salah, selang masa atau bilangan dos vaksin yang salah, umur vaksin yang tidak sesuai, pentadbiran selepas penyimpanan yang salah). Ikut dos dan cadangan pentadbiran untuk vaksin zoster khusus yang digunakan.

Pentadbiran IM

Kelolakan rekombinan vaksin zoster yang dibentuk semula dengan suntikan IM, sebaik-baiknya ke kawasan deltoid lengan atas.

Untuk memastikan penghantaran ke dalam otot, buat suntikan IM di sudut 90° pada kulit menggunakan panjang jarum yang sesuai untuk umur dan jisim badan individu, ketebalan tisu adiposa dan otot di tapak suntikan, dan teknik suntikan. Pertimbangkan kebolehubahan anatomi, terutamanya dalam deltoid, dan gunakan pertimbangan klinikal untuk mengelakkan penembusan kurang atau penembusan berlebihan yang tidak disengajakan pada otot.

Penyusunan Semula

Tersedia secara komersil sebagai kit yang mengandungi vial dos tunggal antigen VZV gE terliofil dan vial dos tunggal bagi Penggantungan adjuvan AS01B.

Sebelum pentadbiran, susun semula vial dos tunggal antigen VZV gE terliofil daripada kit dengan menambah keseluruhan kandungan vial dos tunggal penggantungan adjuvan daripada kit mengikut arahan pengilang . Selepas menambah komponen penggantungan adjuvant pada komponen antigen VZV gE, kacau perlahan-lahan untuk memastikan serbuk larut sepenuhnya. Vaksin yang dibentuk semula ialah cecair opalescent, tidak berwarna hingga coklat pucat; buang jika ia mengandungi zarah atau kelihatan berubah warna. Rujuk pelabelan pengilang untuk mendapatkan maklumat tambahan berkenaan penyediaan rekombinan vaksin zoster.

Uruskan serta-merta selepas penyusunan semula atau simpan pada suhu 2–8° sehingga 6 jam. Buang jika tidak digunakan dalam masa 6 jam. (Lihat Penyimpanan di bawah Kestabilan.)

Dos

Dewasa

Pencegahan Herpes Zoster Dewasa ≥50 Tahun IM

Berikan rekombinan vaksin zoster dalam satu siri 2 dos. Setiap dos ialah 0.5 mL.

Berikan dos kedua 2–6 bulan selepas dos pertama.

Selang minimum antara 2 dos ialah 4 minggu. ACIP menyatakan ulangi dos kedua jika ia diberikan secara tidak sengaja <4 minggu selepas dos pertama.

Jika gangguan atau kelewatan mengakibatkan selang >6 bulan antara 2 dos, ACIP menyatakan siri vaksin tidak perlu dimulakan semula ; bagaimanapun, keberkesanan selang dos >6 bulan tidak dinilai setakat ini.

Rejimen 2 dos disyorkan tanpa mengira sejarah zoster atau vaksinasi terdahulu dengan vaksin virus varicella hidup atau vaksin zoster secara langsung.

Jika digunakan pada mereka yang sebelum ini menerima vaksin zoster secara langsung, berikan rekombinan vaksin zoster ≥2 bulan selepas vaksin zoster hidup.

Populasi Khas

Kerosakan Hepatik

Tiada pengesyoran dos khusus.

Kerosakan Buah Pinggang

Tiada pengesyoran dos khusus .

Amaran

Kontraindikasi
 • Sejarah tindak balas alahan yang teruk (cth., anafilaksis) kepada mana-mana komponen vaksin atau kepada dos vaksin sebelumnya. (Lihat Reaksi Sensitiviti di bawah Awas.)
 • Amaran/Langkah Berjaga-jaga

  Tindak Balas Kepekaan

  Ambil semua langkah berjaga-jaga yang diketahui untuk mencegah tindak balas buruk, termasuk semakan sejarah pesakit berkenaan dengan kemungkinan hipersensitiviti terhadap vaksin atau tindak balas buruk berkaitan vaksin sebelumnya.

  Sediakan rawatan perubatan yang sesuai sekiranya tindak balas anafilaksis berlaku.

  Individu dengan Imunokompeten yang Diubah

  Individu dengan imunokompeten yang diubah telah dikecualikan daripada ujian klinikal awal yang menilai keselamatan dan keberkesanan rekombinan vaksin zoster.

  ACIP menyatakan bahawa vaksin rekombinan secara amnya boleh diberikan dengan selamat kepada individu yang mempunyai imunokompeten yang diubah.

  Syor untuk penggunaan vaksin rekombinan dalam individu yang dijangkiti HIV biasanya adalah sama seperti bagi individu tanpa Jangkitan HIV.

  Tindak balas imun dan keberkesanan mungkin berkurangan pada individu yang menerima terapi imunosupresif. (Lihat Ubat Khusus di bawah Interaksi.)

  Penyakit Bersamaan

  Keputusan asas untuk mentadbir atau menangguhkan vaksinasi pada individu dengan penyakit akut semasa atau baru-baru ini berdasarkan keterukan gejala dan etiologi penyakit.

  Jangan berikan zoster rekombinan vaksin semasa episod akut zoster; menangguhkan vaksinasi sehingga peringkat akut penyakit tamat dan gejala telah berkurangan.

  Boleh diberikan kepada orang dewasa yang sesuai dengan umur dengan keadaan perubatan kronik tertentu (cth., kegagalan buah pinggang kronik, diabetes mellitus, rheumatoid arthritis, pulmonari kronik penyakit).

  ACIP menyatakan penyakit akut ringan secara amnya tidak menghalang vaksinasi.

  ACIP menyatakan penyakit akut sederhana atau teruk (dengan atau tanpa demam) ialah langkah berjaga-jaga untuk vaksinasi; menangguhkan pemberian vaksin sehingga individu pulih daripada fasa akut penyakit. Ini mengelakkan kesan buruk vaksin berlebihan pada penyakit yang mendasari atau tersilap menyimpulkan bahawa manifestasi penyakit yang mendasari terhasil daripada pemberian vaksin.

  Batasan Keberkesanan Vaksin

  Tidak menghalang zoster dalam semua penerima vaksin. Dalam individu yang divaksinasi yang mengalami zoster, tempoh kesakitan dan ketidakselesaan mungkin dikurangkan.

  Tempoh Kekebalan

  Tempoh perlindungan terhadap zoster berikutan siri 2 dos rekombinan vaksin zoster tidak ditentukan sepenuhnya.

  Data setakat ini menunjukkan tempoh perlindungan berikutan siri 2 dos adalah sekurang-kurangnya 4 tahun; ACIP menyatakan bahawa perlindungan yang besar terhadap zoster berkemungkinan selama >4 tahun.

  Penyimpanan dan Pengendalian yang Tidak Betul

  Penyimpanan atau pengendalian vaksin yang tidak betul boleh mengurangkan potensi vaksin yang mengakibatkan tindak balas imun yang berkurangan atau tidak mencukupi dalam vaksin.

  Periksa semua vaksin semasa penghantaran dan pantau semasa penyimpanan untuk memastikan suhu yang sesuai dikekalkan. (Lihat Penyimpanan di bawah Kestabilan.)

  Jangan berikan vaksin yang telah disalahgunakan atau tidak disimpan pada suhu yang disyorkan.

  Jika terdapat kebimbangan mengenai salah pengendalian, hubungi pengilang atau jabatan imunisasi atau kesihatan negeri atau tempatan untuk mendapatkan panduan sama ada vaksin boleh digunakan.

  Populasi Tertentu

  Kehamilan

  Data tidak tersedia mengenai penggunaan rekombinan vaksin zoster dalam wanita hamil. Dalam kajian haiwan, tiada bukti bahawa vaksin atau komponen pembantu AS01B vaksin menjejaskan perkembangan janin atau menyebabkan kemudaratan janin.

  Negeri ACIP mempertimbangkan untuk menangguhkan pemberian rekombinan vaksin zoster pada wanita hamil.

  Laktasi

  Tidak diketahui sama ada vaksin rekombinan vaksin zoster diedarkan ke dalam susu, menjejaskan pengeluaran susu atau menjejaskan bayi yang diberi susu ibu.

  Pertimbangkan faedah penyusuan susu ibu dan kepentingan klinikal vaksin kepada wanita sepanjang dengan potensi kesan buruk pada kanak-kanak yang diberi susu ibu daripada vaksin atau keadaan ibu yang mendasari (iaitu, kerentanan kepada pengaktifan semula jangkitan VZV).

  ACIP menyatakan bahawa vaksin rekombinan secara amnya tidak menimbulkan sebarang risiko luar biasa untuk wanita yang menyusu atau bayi mereka yang menyusu. Walau bagaimanapun, pakar ini menyatakan mempertimbangkan untuk menangguhkan pentadbiran rekombinan vaksin zoster pada wanita yang menyusukan bayi.

  Penggunaan Pediatrik

  Keselamatan dan keberkesanan tidak ditetapkan pada pesakit pediatrik. Tidak ditunjukkan untuk pencegahan jangkitan varicella primer (cacar air).

  Penggunaan Geriatrik

  Keselamatan dan keberkesanan ditetapkan hanya pada orang dewasa ≥50 tahun, termasuk orang dewasa geriatrik.

  Tiada perbezaan bermakna secara klinikal dalam keberkesanan di kalangan pelbagai kumpulan umur orang dewasa ≥60 tahun atau antara mereka yang berumur ≥60 tahun dan mereka yang berumur 50-59 tahun; kesan buruk dilaporkan kurang kerap pada penerima vaksin ≥70 tahun berbanding mereka yang berumur 50–69 tahun.

  Kesan Buruk Biasa

  Tindak balas tapak suntikan (sakit, eritema, bengkak), mialgia, keletihan, sakit kepala, menggigil, demam, gejala GI (loya, muntah, cirit-birit, sakit perut).

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Zoster Vaccine Recombinant

  Vaksin

  Pentadbiran serentak dengan vaksin atau toksoid lain yang sesuai dengan umur semasa lawatan penjagaan kesihatan yang sama (menggunakan picagari berasingan dan tapak suntikan yang berbeza) tidak dijangka menjejaskan tindak balas imunologi atau tindak balas buruk terhadap mana-mana vaksin.

  Ubat Tertentu

  Ubat

  Interaksi

  Ulasan

  Agen imunosupresif (cth., kortikosteroid)

  Potensi untuk penurunan tindak balas imun terhadap rekombinan vaksin zoster

  Kortikosteroid: Rekombinan vaksin Zoster boleh digunakan pada mereka yang menerima terapi kortikosteroid sistemik dos rendah (prednison atau setara dalam dos <20 mg setiap hari) atau terapi kortikosteroid yang disedut atau topikal; tidak dinilai pada mereka yang menerima terapi kortikosteroid dos tinggi

  Vaksin influenza

  Vaksin virus influenza yang tidak mengandungi adjuvant parenteral tidak aktif: Pemberian serentak vaksin influenza tidak aktif (Fluarix Quadrivalent) dan vaksin zoster rekombinan pada orang dewasa ≥50 tahun tidak mengganggu tindak balas imun terhadap kedua-dua vaksin dan tidak dikaitkan dengan sebarang kebimbangan keselamatan

  Vaksin virus influenza yang mengandungi adjuvant dinyahaktifkan (Fluad): Keselamatan dan keberkesanan serentak atau berurutan pentadbiran dengan rekombinan vaksin zoster tidak dinilai

  Vaksin virus influenza yang tidak mengandungi adjuvant parenteral tidak diaktifkan: Boleh diberikan serentak dengan rekombinan vaksin zoster (menggunakan picagari berasingan dan tapak suntikan yang berbeza)

  Vaksin pneumokokal

  Pneumokokal 23- vaksin valent (PPSV23; Pneumovax 23): Pemberian serentak dengan rekombinan vaksin zoster pada orang dewasa ≥50 tahun tidak mengganggu tindak balas imun terhadap mana-mana vaksin dan tidak menjejaskan profil keselamatan vaksin

  Vaksin Zoster secara langsung

  Rekombinan vaksin zoster telah diberikan kepada orang dewasa yang menerima vaksin zoster hidup ≥5 tahun lebih awal; tiada data dan tiada kebimbangan teori yang menunjukkan bahawa rekombinan vaksin zoster akan kurang berkesan atau kurang selamat jika diberikan pada orang dewasa yang menerima vaksin zoster secara langsung <5 tahun lebih awal

  Jika digunakan pada orang dewasa yang sebelum ini menerima vaksin zoster secara langsung, ACIP mengesyorkan bahawa rekombinan vaksin zoster diberikan ≥2 bulan selepas vaksin zoster hidup

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular