Zostavax

Nama generik: Zoster Vaccine Live
Kelas ubat: Vaksin virus

Penggunaan Zostavax

Zostavax digunakan untuk mencegah virus herpes zoster (kayap) pada orang berumur 50 tahun ke atas.

Herpes zoster disebabkan oleh virus yang sama (varicella) yang menyebabkan cacar air pada kanak-kanak. Apabila virus ini menjadi aktif semula pada orang dewasa, ia boleh menyebabkan herpes zoster, atau kayap. Vaksin Zoster ialah vaksin hidup yang membantu mencegah kayap.

Zostavax berfungsi dengan mendedahkan anda kepada sedikit dos virus hidup, yang menyebabkan badan membina imuniti terhadap penyakit ini. Vaksin ini tidak akan merawat jangkitan aktif yang telah berkembang di dalam badan.

Zostavax digunakan untuk mencegah virus herpes zoster (kayap) pada orang yang berumur 50 tahun ke atas.

Zostavax akan tidak merawat kayap atau sakit saraf yang disebabkan oleh kayap (post-herpetic neuralgia).

Zostavax kesan sampingan

Anda tidak seharusnya menerima Zostavax kedua jika anda mengalami reaksi alahan yang mengancam nyawa selepas suntikan pertama.

Jejaki sebarang dan semua kesan sampingan yang anda alami selepas menerima vaksin ini. Jika anda perlu menerima dos penggalak, anda perlu memberitahu doktor jika suntikan sebelumnya menyebabkan sebarang kesan sampingan.

Menjadi dijangkiti kayap adalah lebih berbahaya kepada kesihatan anda daripada menerima vaksin untuk melindungi menentangnya. Seperti mana-mana ubat, vaksin ini boleh menyebabkan kesan sampingan, tetapi risiko kesan sampingan yang serius adalah sangat rendah.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan terhadap Zostavax: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • demam, bengkak kelenjar, sakit tekak, selesema gejala;
 • masalah pernafasan; atau
 • ruam kulit yang teruk atau menyakitkan.
 • Kesan sampingan biasa Zostavax termasuk:

  <

  sakit kepala; atau

 • sakit, panas, kemerahan, lebam, gatal-gatal atau bengkak di tempat suntikan itu diberikan.
 • Ini adalah bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan vaksin kepada Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS di 1-800-822-7967.

  Sebelum mengambil Zostavax

  Anda tidak seharusnya menerima Zostavax jika anda mempunyai:

 • tuberkulosis aktif yang tidak dirawat;
 • leukemia, limfoma atau kanser lain yang menjejaskan sumsum tulang;
 • sejarah tindak balas alahan terhadap gelatin atau neomycin (Mycifradin, Neo-Fradin, Neo-Tab);
 • sistem imun yang lemah disebabkan oleh penyakit (seperti HIV atau AIDS), atau dengan menerima ubat-ubatan seperti steroid atau kemoterapi; atau
 • jika anda hamil.
 • Untuk memastikan Zostavax selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • sejarah tindak balas alahan terhadap mana-mana vaksin;
 • jika anda telah menerima vaksin "hidup" dalam tempoh 4 minggu yang lalu; atau
 • jika anda tidak pernah mengalami cacar air.
 • Anda masih boleh menerima vaksin jika anda mengalami selsema kecil. Jika anda menghidap batuk kering atau sebarang penyakit teruk lain dengan demam atau sebarang jenis jangkitan, tunggu sehingga anda sembuh sebelum menerima vaksin ini.

  Beritahu doktor anda jika seseorang dalam rumah anda mempunyai sistem imun yang lemah. Untuk masa yang singkat selepas anda menerima Zostavax, ada kemungkinan virus hidup itu boleh dihantar daripada anda kepada mana-mana orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

  Tidak diketahui sama ada Zostavax berbahaya kepada bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, vaksin ini bukan untuk digunakan pada wanita hamil. Elakkan daripada hamil sekurang-kurangnya 3 bulan selepas anda menerima Zostavax.

  Tidak diketahui sama ada vaksin zoster meresap ke dalam susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda sedang menyusukan bayi.

  Zostavax tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa yang berumur di bawah 18 tahun.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Zostavax

  Dos Dewasa Biasa untuk Herpes Zoster -- Profilaksis:

  0.65 mL secara subkutan dalam deltoid sekali Ulasan: Jangan berikan IV atau intramuskular. Penggunaan: Pencegahan herpes zoster (kayap) pada individu berumur 50 tahun ke atas.

  Amaran

  Anda tidak boleh menerima Zostavax jika anda hamil atau jika anda menghidapi batuk kering aktif yang tidak dirawat, sistem imun yang lemah, leukemia atau kanser yang menjejaskan sumsum tulang, atau jika anda mempunyai sejarah reaksi alahan terhadap gelatin atau neomycin .

  Anda masih boleh menerima vaksin jika anda mengalami selsema kecil. Jika anda menghidap batuk kering, atau sebarang penyakit teruk lain dengan demam atau sebarang jenis jangkitan, tunggu sehingga anda sembuh sebelum menerima Zostavax.

  Jangan terima vaksin ini jika anda menghidapi leukemia atau limfoma (atau kanser lain menjejaskan sumsum tulang), sejarah tindak balas alahan terhadap neomycin (Mycifradin, Neo-Fradin, Neo-Tab). Anda tidak boleh menerima Zostavax jika anda hamil, atau jika anda mempunyai batuk kering aktif yang tidak dirawat, sebarang jenis kanser yang menjejaskan sumsum tulang, atau sistem imun yang lemah yang disebabkan oleh penyakit (seperti HIV atau AIDS) atau dengan menerima ubat-ubatan seperti steroid atau kemoterapi.

  Menjadi dijangkiti herpes zoster (kayap) adalah lebih berbahaya kepada kesihatan anda daripada menerima vaksin ini. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana ubat, Zostavax boleh menyebabkan kesan sampingan, tetapi risiko kesan sampingan yang serius adalah sangat rendah.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Zostavax

  Sebelum menerima vaksin ini, beritahu doktor anda tentang semua vaksin lain yang anda terima baru-baru ini.

  Ubat lain mungkin berinteraksi dengan Zostavax, termasuk ubat preskripsi dan tanpa kaunter, vitamin dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan sebarang ubat yang anda mulakan atau hentikan penggunaan.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular