Zoster vaccine inactivated

Nama generik: Zoster Vaccine (inactivated)
Nama jenama: Shingrix
Borang dos: serbuk intramuskular untuk suntikan (adjuvan)
Kelas ubat: Vaksin virus

Penggunaan Zoster vaccine inactivated

Herpes zoster disebabkan oleh virus yang sama (varicella) yang menyebabkan cacar air pada kanak-kanak. Apabila virus ini menjadi aktif semula, ia boleh menyebabkan herpes zoster, atau kayap. Vaksin zoster yang tidak aktif membantu mencegah kayap.

Vaksin ini berfungsi dengan mendedahkan anda kepada sedikit dos virus tidak aktif, yang menyebabkan badan membina imuniti terhadap penyakit ini. Vaksin ini tidak akan merawat jangkitan aktif yang telah berkembang di dalam badan.

Vaksin zoster yang tidak aktif digunakan untuk mencegah virus herpes zoster (kayap):

 • pada orang berumur 50 tahun ke atas, termasuk orang yang sebelum ini menerima vaksin zoster hidup (Zostavax); dan
 • pada orang berumur 18 tahun ke atas yang berisiko tinggi mendapat virus herpes zoster (kayap) akibat sistem imun yang lemah.
 • Vaksin zoster yang tidak diaktifkan tidak akan merawat cacar air, kayap atau sakit saraf yang disebabkan oleh kayap (neuralgia post-herpetic).

  Vaksin zoster yang tidak diaktifkan juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

  Zoster vaccine inactivated kesan sampingan

  Anda tidak seharusnya menerima suntikan kedua jika anda mengalami reaksi alahan yang mengancam nyawa selepas suntikan pertama.

  Jejaki sebarang dan semua kesan sampingan yang anda alami selepas menerima vaksin zoster yang tidak aktif. Apabila anda menerima suntikan kedua, beritahu doktor jika suntikan pertama menyebabkan sebarang kesan sampingan.

  Menjadi dijangkiti kayap adalah lebih berbahaya kepada kesihatan anda daripada menerima vaksin untuk melindungi daripadanya. Seperti mana-mana ubat, vaksin ini boleh menyebabkan kesan sampingan, tetapi risiko kesan sampingan yang serius adalah sangat rendah.

  Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan: sarang. ; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

  Sesetengah orang yang menerima vaksin ini mengalami masalah sistem saraf dalam tempoh 42 hari selepas menerima vaksin ini, tetapi risiko kesan sampingan ini sangat rendah. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera jika anda mengalami:

 • kelemahan atau kesemutan;
 • masalah bercakap atau menelan;
 • masalah keseimbangan atau pergerakan mata; atau
 • kehilangan kawalan pundi kencing atau usus.
 • Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami demam panas.

  Kesan sampingan yang biasa termasuk:

 • sakit kepala, sakit otot;
 • rasa letih;
 • sakit perut, loya, muntah, cirit-birit;
 • demam, menggigil; atau
 • sakit, kemerahan atau bengkak di mana pukulan diberikan.
 • Ini bukan senarai lengkap sisi kesan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan vaksin kepada Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia AS di 1-800-822-7967.

  Sebelum mengambil Zoster vaccine inactivated

  Anda tidak seharusnya menerima vaksin ini jika anda pernah mengalami reaksi alahan yang mengancam nyawa terhadap vaksin virus zoster yang tidak aktif.

  Beritahu doktor anda jika:

 • anda pernah mengalami reaksi alahan terhadap mana-mana vaksin; atau
 • anda telah pengsan selepas menerima suntikan.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil atau menyusu.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Zoster vaccine inactivated

  Dos Dewasa Biasa untuk Varicella-Zoster -- Profilaksis:

  0.5 mL secara intramuskular -Berikan dua dos, dengan dos kedua diberikan 2 hingga 6 bulan selepas dos pertamaKomen: -Ubat ini tidak ditunjukkan untuk pencegahan jangkitan varicella primer (cacar air).Kegunaan: Pencegahan herpes zoster (kayap) dalam:-Dewasa berumur 50 tahun dan lebih tua-Dewasa berumur 18 tahun ke atas berisiko tinggi mendapat herpes zoster (HZ) disebabkan kekurangan imun atau imunosupresi daripada penyakit atau terapi

  Amaran

  Anda tidak seharusnya menerima suntikan kedua jika anda mengalami reaksi alahan yang mengancam nyawa selepas suntikan pertama.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Zoster vaccine inactivated

  Ubat lain mungkin menjejaskan vaksin zoster yang tidak aktif, termasuk ubat preskripsi dan tanpa kaunter, vitamin dan produk herba. Beritahu doktor anda tentang semua ubat lain yang anda gunakan.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular