Zostrix

Általános név: Capsaicin Topical
Kábítószer osztály: Különféle helyi szerek

Használata Zostrix

A kapszaicin a chili paprika aktív összetevője, amely csípőssé teszi. A kapszaicint gyógyhatású krémekben és testápolókban használják izom- vagy ízületi fájdalmak enyhítésére.

A testen alkalmazott kapszaicin hőérzetet okoz, amely bizonyos idegsejteket aktivál. A kapszaicin rendszeres használatával ez a fűtőhatás csökkenti a P anyag mennyiségét, amely vegyi anyag fájdalom hírvivőjeként működik a szervezetben.

A Zostrix a megerőltetések okozta izom- vagy ízületi fájdalmak átmeneti enyhítésére szolgál, ficamok, ízületi gyulladások, zúzódások vagy hátfájások. Ezt a gyógyszert idegfájdalom (neuralgia) kezelésére is alkalmazzák olyan embereknél, akiknek herpes zoster-je vagy „övsömöre” volt.

A Qutenza a kapszaicin vényköteles, helyileg alkalmazható formája, amelyet egészségügyi szakember alkalmaz. A Qutenza a herpesz okozta idegfájdalmak, valamint a lábfej idegfájdalmának (perifériás neuropátia) kezelésére szolgál cukorbetegeknél.

A Zostrix olyan célokra is használható, amelyek nem szerepelnek a Zostrix útmutatóban.

Zostrix mellékhatások

Kérjen sürgősségi orvosi segítséget, ha allergiás reakció jelei vannak: csalánkiütés; nehéz légzés; az arca, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata.

Mossa le a bőrt, és azonnal forduljon orvoshoz, ha súlyos égési sérülést, fájdalmat, duzzanatot vagy felhólyagosodást tapasztal a bőrön, ahol ezt a gyógyszert alkalmazta.

A Zostrix súlyos mellékhatásokat okozhat. Hagyja abba a Zostrix alkalmazását, és azonnal hívja orvosát, ha:

 • súlyos fájdalom vagy bőrpír jelentkezik azon a helyen, ahol a gyógyszert alkalmazták;
 • <

  érzésvesztés;

 • légzési vagy nyelési nehézség (kapszaicin szag vagy megszáradt maradék véletlen belélegzése után).
 • A gyakori mellékhatások közé tartozhat a fájdalom vagy égő érzés, amely több órán vagy napon keresztül is tarthat (különösen a helyi kapszaicin első használata után).

  Ez nem a mellékhatások teljes listája, mások is előfordulhatnak. Hívja orvosát orvosi tanácsért a mellékhatásokkal kapcsolatban. A mellékhatásokat bejelentheti az FDA-nak: 1-800-FDA-1088.

  Szedés előtt Zostrix

  Ne használja ezt a gyógyszert, ha allergiás a chili paprikára, vagy ha valaha is allergiás reakciója volt a Zostrixra.

  Mondja el orvosával, ha valaha is volt:

 • bármilyen allergia (különösen a növényekre); vagy
 • súlyos egészségügyi állapot.
 • Ha terhes vagy szoptat, kérdezze meg orvosát a gyógyszer alkalmazása előtt.

  Ha csecsemőt szoptat, ne alkalmazza a Zostrix-ot a mell területére.

  Ne alkalmazza ezt a gyógyszert 18 évesnél fiatalabb személyeken az orvos tanácsa nélkül.

  Kapcsoljon gyógyszereket

  Hogyan kell használni Zostrix

  Pontosan a címkén található utasításoknak megfelelően vagy az orvos által előírt módon használja. A Qutenza márkájú kapszaicint csak egészségügyi szakember alkalmazza, és nem kapható vény nélkül.

  Ne vegye be szájon át. A helyi gyógyszer csak a bőrön használható.

  A kapszaicin különböző formákban kapható, például krém, testápoló, folyadék és bőrtapasz formájában. Olvassa el és gondosan kövesse a gyógyszeréhez mellékelt használati utasítást. Kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha nem érti ezeket az utasításokat.

  Ne használja a Zostrix-ot nyílt sebeken vagy napégette, szélégette, száraz, repedezett vagy irritált bőrön. Ha ez a gyógyszer a szemébe, az orrába, a szájába, a végbélbe vagy a hüvelybe kerül, öblítse le vízzel.

  A Zostrix alkalmazása előtt győződjön meg róla, hogy bőre tiszta és száraz.

  A Zostrix felhelyezése vagy a helyi bőrtapasz kezelése után azonnal mosson kezet szappannal és vízzel. Ha a gyógyszert a kezére vagy az ujjaira alkalmazta, hogy enyhítse a fájdalmat ezeken a területeken, várjon legalább 30 percet a kézmosás előtt.

  Annak érdekében, hogy ez a gyógyszer ne kerüljön az ujjaira, használjon gumikesztyűt, ujját. kiságyat, vattakorongot vagy tiszta kendőt a gyógyszer felviteléhez.

  A kapszaicin égő érzést okozhat, bárhol alkalmazzák is. Még ha a gyógyszer a bőrén kívül más felületre is kerül, égő érzést érezhet, amikor később megérinti ezt a felületet. Ez az érzés általában enyhe, és a gyógyszer folyamatos rendszeres használatával fokozatosan csökkennie kell.

  Ha az égő érzés fájdalmas vagy súlyos kényelmetlenséget okoz, mossa le a kezelt bőrfelületet szappannal és hideg vízzel. Azonnal forduljon orvoshoz, ha súlyos égési sérülése, fájdalma, duzzanata vagy felhólyagosodása van.

  Ne takarja le a kezelt bőrt kötéssel vagy melegítőpárnával, mert ez fokozhatja az égő érzést. . A bőrt letakarhatja ruhával.

  Kerülje a fürdést vagy zuhanyozást a kapszaicin bőrre történő felhordása előtt vagy után 1 órával. Kerülje az úszást vagy az erőteljes testmozgást is. A meleg víz vagy az izzadtság fokozhatja a kapszaicin által okozott égő érzést.

  Kerülje, hogy a Zostrix a szemébe vagy az orr közelébe kerüljön, ahol belélegezheti. Ha ezeknek a területeknek valamelyikére kerül, alaposan öblítse le vízzel.

  Kerülje el, hogy ez a gyógyszer kontaktlencsékre, műfogsorokra és egyéb olyan tárgyakra kerüljön, amelyek testének érzékeny területeivel érintkeznek.

  A gyógyszer rendszeres alkalmazása akár 2 hétig is eltarthat, mielőtt tünetei enyhülnek. A legjobb eredmény érdekében továbbra is használja a gyógyszert az utasításoknak megfelelően. A fájdalomcsillapításnak fokozatosan kell megtörténnie, ahogy a P anyag mennyisége csökken a szervezetben az idegsejtekben.

  Hívja fel kezelőorvosát, ha a fájdalom nem enyhül a gyógyszer 7 napos alkalmazása után, vagy ha tünetei súlyosbodnak, ill. javuljon meg, majd néhány napon belül térjen vissza.

  A Zostrixot szobahőmérsékleten, nedvességtől és hőtől távol tárolja, olyan helyen, ahol gyermekek és háziállatok nem férhetnek hozzá.

  Zostrix folyadék. gyúlékony. Ne használja és ne tárolja tűz vagy nyílt láng közelében.

  Figyelmeztetések

  Ne használja a Zostrix-ot, ha allergiás a chili paprikára, vagy ha valaha is allergiás reakciója volt a Zostrix-szal.

  A kapszaicin égő érzést okozhat, bárhol alkalmazzák is. Ha súlyos kényelmetlenséget vagy bőrpírt tapasztal, mossa le a kezelt bőrfelületet szappannal és hideg vízzel.

  Azonnal forduljon orvoshoz, ha súlyos égési sérülést, fájdalmat, duzzanatot vagy felhólyagosodást észlel a bőrén. ahol ezt a gyógyszert alkalmazta.

  Milyen egyéb gyógyszerek befolyásolják Zostrix

  Nem valószínű, hogy más szájon át szedett vagy injekciózott gyógyszerek hatással lesznek a helyileg alkalmazott kapszaicinre. De sok gyógyszer kölcsönhatásba léphet egymással. Tájékoztassa minden egészségügyi szolgáltatóját az Ön által használt összes gyógyszerről, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket, vitaminokat és gyógynövénykészítményeket.

  Felelősség kizárása

  Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a Drugslib.com által közölt információk pontosak és naprakészek legyenek - dátum, és teljes, de erre nem vállalunk garanciát. Az itt található gyógyszerinformációk időérzékenyek lehetnek. A Drugslib.com információit egészségügyi szakemberek és fogyasztók számára állítottuk össze az Egyesült Államokban, ezért a Drugslib.com nem garantálja, hogy az Egyesült Államokon kívüli felhasználás megfelelő, kivéve, ha kifejezetten másként jelezzük. A Drugslib.com gyógyszerinformációi nem támogatják a gyógyszereket, nem diagnosztizálnak betegeket, és nem ajánlanak terápiát. A Drugslib.com gyógyszerinformációi egy információs forrás, amelynek célja, hogy segítse az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereket betegeik ellátásában és/vagy olyan fogyasztók kiszolgálására, akik ezt a szolgáltatást az egészségügyi szakértelem, készség, tudás és megítélés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként tekintik. gyakorló szakemberek.

  Az adott gyógyszerre vagy gyógyszerkombinációra vonatkozó figyelmeztetés hiánya semmiképpen sem értelmezhető úgy, hogy a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció biztonságos, hatékony vagy megfelelő az adott beteg számára. A Drugslib.com nem vállal felelősséget a Drugslib.com által biztosított információk segítségével nyújtott egészségügyi ellátás egyetlen aspektusáért sem. Az itt található információk nem terjednek ki minden lehetséges felhasználásra, útmutatásra, óvintézkedésre, figyelmeztetésre, gyógyszerkölcsönhatásra, allergiás reakcióra vagy káros hatásra. Ha kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, ápolónőjét vagy gyógyszerészét.

  Népszerű kulcsszavak