Tylenol Children's Plus Cold

Nama generik: Acetaminophen, Chlorpheniramine, And Phenylephrine
Kelas ubat: Gabungan pernafasan atas

Penggunaan Tylenol Children's Plus Cold

Acetaminophen ialah ubat penahan sakit dan penurun demam.

Chlorpheniramine ialah antihistamin yang mengurangkan kesan histamin kimia semulajadi dalam badan. Histamin boleh menghasilkan simptom bersin, gatal-gatal, mata berair dan hidung berair.

Phenylephrine ialah dekongestan yang mengecutkan saluran darah dalam saluran hidung. Salur darah yang melebar boleh menyebabkan hidung tersumbat (hidung tersumbat).

Tylenol Children's Plus Cold ialah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat sakit kepala, demam, sakit badan, hidung berair atau tersumbat, bersin, gatal-gatal, mata berair dan kesesakan sinus yang disebabkan oleh alahan, selesema biasa atau selesema.

Tylenol Children's Plus Cold juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Tylenol Children's Plus Cold kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan: sarang; kesukaran bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil acetaminophen pada masa lalu dan tidak mempunyai tindak balas. Berhenti mengambil Tylenol Children's Plus Cold dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Jika anda mengalami tindak balas jenis ini, anda tidak boleh mengambil apa-apa ubat lagi yang mengandungi acetaminophen.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • sakit dada, nadi laju, degupan jantung yang laju atau tidak sekata;

 • kekeliruan, halusinasi, gugup teruk;
 • gegaran, sawan (kejang);
 • mudah lebam atau pendarahan, kelemahan luar biasa;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • loya, sakit di bahagian atas perut anda, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kulit atau mata anda menguning); atau
 • tekanan darah tinggi yang berbahaya (sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, berdengung di telinga anda, kebimbangan, sakit dada, sesak nafas, degupan jantung tidak sekata, sawan).
 • Kesan sampingan seperti mulut kering, sembelit dan kekeliruan mungkin lebih berkemungkinan berlaku pada orang dewasa yang lebih tua.

  Kesan sampingan biasa Tylenol Children's Plus Cold mungkin termasuk :

 • pening, mengantuk;
 • sakit kepala ringan, penglihatan kabur;
 • kering mulut, hidung atau tekak;
 • sembelit;
 • rasa gementar; atau
 • masalah tidur (insomnia);
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Tylenol Children's Plus Cold

  Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda alah kepada acetaminophen, chlorpheniramine atau phenylephrine.

  Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Perencat MAO termasuk isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline dan tranylcypromine.

  Tanya doktor atau ahli farmasi jika selamat untuk anda mengambil ubat ini jika anda mempunyai keadaan perubatan lain, terutamanya:

 • asma atau COPD, batuk dengan lendir, atau batuk yang disebabkan oleh merokok, emfisema atau bronkitis kronik;
 • sumbatan dalam perut atau usus anda;
 • penyakit hati, ketagihan alkohol atau jika anda minum lebih daripada 3 minuman beralkohol setiap hari;
 • penyakit buah pinggang;
 • tekanan darah tinggi, penyakit jantung, penyakit arteri koronari atau serangan jantung baru-baru ini;
 • masalah pembesaran prostat atau kencing;
 • glaukoma;
 • kencing manis;
 • tiroid yang terlalu aktif;
 • pheochromocytoma (tumor kelenjar adrenal); atau
 • jika anda mengambil kalium (Cytra, Epiklor, K-Lyte, K-Phos, Kaon, Klor-Con, Polycitra, Urocit-K).
 • Tidak diketahui sama ada Tylenol Children's Plus Cold akan membahayakan bayi yang belum lahir. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor anda jika anda hamil.

  Ubat ini mungkin meresap ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Antihistamin dan dekongestan juga boleh melambatkan pengeluaran susu ibu. Jangan gunakan ubat ini tanpa nasihat doktor anda jika anda menyusukan bayi.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Tylenol Children's Plus Cold

  Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ubat ini biasanya diambil hanya untuk masa yang singkat sehingga gejala anda hilang.

  Jangan mengambil ubat ini lebih daripada yang disyorkan. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian.

  Sukur ubat cecair dengan sudu penyukat dos khas atau cawan ubat, bukan dengan sudu meja biasa. Jika anda tidak mempunyai peranti pengukur dos, tanya ahli farmasi anda untuk mendapatkannya.

  Tempatkan tablet effervescent ke dalam segelas air (sekurang-kurangnya 4 auns, atau setengah cawan). Kacau campuran ini dan minum kesemuanya dengan segera.

  Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 4 tahun. Sentiasa bertanya kepada doktor sebelum memberikan ubat batuk atau selsema kepada kanak-kanak. Kematian boleh berlaku akibat penyalahgunaan ubat batuk dan selsema pada kanak-kanak yang sangat kecil.

  Jangan ambil lebih lama daripada 7 hari berturut-turut. Berhenti mengambil ubat dan hubungi doktor anda jika anda masih demam selepas 3 hari penggunaan, anda masih mengalami sakit selepas 7 hari (atau 5 hari jika merawat kanak-kanak) , jika gejala anda bertambah teruk, atau jika anda mengalami ruam kulit, sakit kepala yang berterusan, atau sebarang kemerahan atau bengkak.

  Jika anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan, beritahu pakar bedah atau doktor lebih awal jika anda mengalami mengambil ubat ini dalam beberapa hari lepas.

  Simpan pada suhu bilik jauh daripada kelembapan dan haba. Jangan biarkan ubat cecair membeku.

  Amaran

  Jangan gunakan ubat ini jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu, seperti isocarboxazid, linezolid, suntikan metilena biru, phenelzine, rasagiline, selegiline atau tranylcypromine.

  Jangan mengambil lebih banyak ubat ini daripada yang disyorkan. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami loya, sakit di bahagian atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat atau jaundis (kulit atau mata anda menjadi kuning).

  Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Tylenol Children's Plus Cold

  Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan Tylenol Children's Plus Cold jika anda juga menggunakan sebarang ubat lain, termasuk ubat preskripsi dan tanpa kaunter, vitamin dan produk herba. Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan bersama. Tidak semua kemungkinan interaksi disenaraikan dalam panduan ubat ini.

  Mengambil ubat ini bersama ubat lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh memburukkan lagi kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil Tylenol Children's Plus Cold dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, melegakan otot atau ubat untuk keresahan, kemurungan atau sawan.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular