Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst

Nama generik: Acetaminophen, Dextromethorphan, And Doxylamine
Kelas ubat: Gabungan pernafasan atas

Penggunaan Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst

Acetaminophen ialah ubat penahan sakit dan penurun demam.

Dextromethorphan ialah penahan batuk. Ia menjejaskan refleks batuk di otak yang mencetuskan batuk.

Doxylamine ialah antihistamin yang mengurangkan kesan histamin kimia semulajadi dalam badan. Histamin boleh menghasilkan simptom bersin, gatal-gatal, mata berair dan hidung berair.

Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst ialah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat sakit kepala, demam, sakit badan, batuk, hidung berair, bersin , dan sakit tekak yang disebabkan oleh alahan, selsema atau selesema.

Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst tidak akan merawat batuk yang disebabkan oleh merokok, asma atau emfisema.

Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan: sarang; sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil acetaminophen pada masa lalu dan tidak mempunyai tindak balas. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Jika anda mengalami tindak balas jenis ini, anda tidak boleh lagi mengambil sebarang ubat yang mengandungi acetaminophen.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • sakit kepala yang teruk, sawan (kejang);
 • degupan jantung yang laju, berdebar-debar atau tidak sekata;
 • kekeliruan, halusinasi, pening atau mengantuk yang teruk, pernafasan perlahan atau cetek;
 • gegaran, pergerakan otot tidak tenang;
 • sedikit atau tidak membuang air kecil;
 • gejala selesema, mudah lebam, pendarahan luar biasa , kulit pucat, lemah, rasa pening; atau
 • loya, sakit pada bahagian atas perut anda, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kulit atau mata menguning).

  p>
 • Kesan sampingan biasa Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst mungkin termasuk:

 • sakit kepala, tidur masalah (insomnia);
 • sakit perut, cirit-birit atau sembelit;
 • mata kering, penglihatan kabur, mulut atau hidung kering ;
 • pening ringan atau mengantuk, sukar menumpukan perhatian;
 • rasa resah atau teruja (terutamanya pada kanak-kanak); atau
 • ruam kulit ringan.
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst

  Tanya doktor sebelum mengambil ubat yang mengandungi acetaminophen jika anda pernah mengalami penyakit hati atau jika anda minum lebih daripada 3 minuman beralkohol setiap hari.

  Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Perencat MAO termasuk furazolidon, isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline dan tranylcypromine.

  Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda alah kepada acetaminophen (Tylenol), doxylamine atau dextromethorphan.

  Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil ubat ini jika anda mempunyai sebarang keadaan perubatan, terutamanya:

 • asma atau COPD, batuk dengan lendir, atau batuk yang disebabkan oleh merokok, emfisema atau bronkitis kronik;
 • sumbatan dalam perut atau usus anda;
 • penyakit hati, ketagihan alkohol atau jika anda minum lebih daripada 3 minuman beralkohol setiap hari;
 • penyakit buah pinggang;
 • prostat yang membesar, masalah kencing;
 • glaukoma; atau
 • jika anda mengambil kalium (Cytra, Epiklor, K-Lyte, K-Phos, Kaon, Klor-Con, Polycitra, Urocit-K).
 • Tidak diketahui sama ada ubat ini akan membahayakan bayi yang belum lahir. Jangan gunakan ubat batuk dan selsema tanpa nasihat doktor jika anda hamil.

  Ubat ini mungkin meresap ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi yang menyusu. Antihistamin juga boleh melambatkan pengeluaran susu ibu. Jangan gunakan ubat batuk dan selsema tanpa nasihat doktor jika anda menyusukan bayi.

  Ubat cecair pemanis buatan mungkin mengandungi fenilalanin. Semak label ubat jika anda menghidapi fenilketonuria (PKU).

  Sentiasa bertanya kepada doktor sebelum memberikan ubat batuk atau selsema kepada kanak-kanak. Kematian boleh berlaku akibat penyalahgunaan ubat batuk dan selsema pada kanak-kanak yang sangat kecil.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst

  Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan gunakan lebih lama daripada yang disyorkan. Ubat batuk dan selsema biasanya diambil hanya untuk masa yang singkat sehingga simptom anda hilang.

  Jangan mengambil lebih banyak ubat ini daripada yang disyorkan. Terlebih dos acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian.

  Sukat ubat cecair dengan sudu penyukat dos khas atau cawan ubat. Jika anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

  Berhenti mengambil ubat dan hubungi doktor anda jika anda masih mengalami sakit tekak selepas 2 hari, atau jika anda demam, sakit kepala, ruam, loya atau muntah.

  Jika anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan, beritahu pakar bedah atau doktor lebih awal jika anda telah mengambil Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst dalam beberapa hari yang lalu.

  Simpan pada suhu bilik jauh daripada kelembapan dan haba. Jangan biarkan ubat cecair membeku.

  Amaran

  Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Perencat MAO termasuk isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline dan tranylcypromine.

  Jangan mengambil lebih banyak ubat ini daripada yang disyorkan. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami loya, sakit di bahagian atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat atau jaundis (kulit atau mata anda menjadi kuning).

  Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst

  Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst jika anda juga menggunakan sebarang ubat lain, termasuk ubat preskripsi dan tanpa kaunter, vitamin dan produk herba. Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan bersama. Tidak semua kemungkinan interaksi disenaraikan dalam panduan ubat ini.

  Mengambil ubat ini bersama ubat lain yang membuat anda mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda boleh memburukkan lagi kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil Tylenol Cold and Cough Nighttime Cool Burst dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, melegakan otot atau ubat untuk keresahan, kemurungan atau sawan.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular