Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength

Nama generik: Acetaminophen, Chlorpheniramine, Dextromethorphan, And Pseudoephedrine
Kelas ubat: Gabungan pernafasan atas

Penggunaan Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength

Acetaminophen ialah ubat penahan sakit dan penurun demam. Chlorpheniramine adalah antihistamin. Dextromethorphan adalah penahan batuk. Pseudoephedrine ialah dekongestan.

Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength ialah ubat gabungan yang digunakan untuk merawat sakit kepala, demam, sakit badan, batuk, sakit tekak, hidung berair atau tersumbat, bersin, atau tekanan sinus yang disebabkan oleh selesema atau selesema biasa.

Tylenol Cold + Flu Multi-Action Siang/Malam Kekuatan Tambahan juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan dalam panduan ubat ini.

Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength kesan sampingan

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan: sarang; sukar bernafas; bengkak muka, bibir, lidah atau tekak anda.

Dalam kes yang jarang berlaku, acetaminophen boleh menyebabkan tindak balas kulit yang teruk yang boleh membawa maut. Ini boleh berlaku walaupun anda telah mengambil acetaminophen pada masa lalu dan tidak mempunyai tindak balas. Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas. Jika anda mengalami tindak balas jenis ini, anda tidak boleh lagi mengambil sebarang ubat yang mengandungi acetaminophen.

Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mempunyai:

 • sebarang gejala baharu atau semakin teruk;
 • mengantuk yang teruk;
 • demam lebih lama daripada 3 hari;
 • kemerahan, bengkak atau ruam;
 • sakit kepala yang berterusan; atau
 • sakit, batuk atau kesesakan sinus yang berlarutan lebih daripada 7 hari;
 • Sesetengah kesan sampingan mungkin lebih berkemungkinan pada orang dewasa yang lebih tua.

  Kesan sampingan biasa Tylenol Cold + Flu Multi-Action Siang/Malam Kekuatan Tambahan mungkin termasuk:

 • pening, mengantuk;
 • kering mulut, hidung atau tekak;
 • penglihatan kabur;

 • sembelit;
 • rasa resah atau teruja (terutama pada kanak-kanak); atau
 • masalah tidur (insomnia).
 • Ini bukan senarai lengkap kesan sampingan dan lain-lain mungkin berlaku. Hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat perubatan tentang kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

  Sebelum mengambil Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength

  Jangan gunakan ubat ini jika anda telah mengambil perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu. Interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. Perencat MAO termasuk isocarboxazid, linezolid, phenelzine, rasagiline, selegiline dan tranylcypromine.

  Anda tidak boleh menggunakan ubat ini jika anda alah kepada acetaminophen, chlorpheniramine, dextromethorphan atau pseudoephedrine.

  Tanya doktor atau ahli farmasi jika ubat ini selamat digunakan jika anda mempunyai:

 • penyakit hati, sirosis, ketagihan alkohol atau lebih daripada 3 minuman beralkohol setiap hari;
 • masalah jantung, tekanan darah tinggi;
 • kencing manis;
 • glaukoma;
 • masalah pembesaran prostat atau kencing;
 • gangguan tiroid; atau
 • batuk dengan lendir, atau batuk yang disebabkan oleh merokok, asma atau emfisema.
 • Tanya doktor sebelum menggunakan ubat ini jika anda hamil atau menyusu.

  Kaitkan dadah

  Bagaimana nak guna Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength

  Gunakan betul-betul seperti yang diarahkan pada label, atau seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Dos berlebihan acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Ubat selsema atau batuk hanya untuk kegunaan jangka pendek sehingga simptom anda hilang.

  Sentiasa ikut arahan pada label ubat tentang memberi ubat batuk atau selsema kepada kanak-kanak. Jangan gunakan ubat itu hanya untuk membuat kanak-kanak mengantuk. Kematian boleh berlaku akibat penyalahgunaan ubat batuk atau selsema pada kanak-kanak yang sangat kecil.

  Anda mesti mengunyah tablet kunyah sebelum anda telan.

  Sukat ubat cecair dengan teliti. Gunakan picagari dos yang disediakan, atau gunakan alat pengukur dos ubat (bukan sudu dapur).

  Larutkan satu paket serbuk dalam sekurang-kurangnya 4 auns air. Kacau campuran ini dan minum kesemuanya dengan segera

  Hubungi doktor anda jika anda mengalami sakit tekak selama lebih daripada 2 hari, terutamanya jika anda turut mengalami demam, sakit kepala, ruam, loya atau muntah.

  Jika anda memerlukan pembedahan atau ujian perubatan, beritahu pakar bedah atau doktor jika anda telah mengambil ubat ini dalam beberapa hari yang lalu.

  Simpan pada suhu bilik jauh daripada kelembapan dan haba. Jangan biarkan ubat cecair membeku.

  Amaran

  Jangan gunakan ubat ini jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam tempoh 14 hari yang lalu, seperti isocarboxazid, linezolid, suntikan metilena biru, phenelzine, rasagiline, selegiline atau tranylcypromine.

  Terlebih dos acetaminophen boleh merosakkan hati anda atau menyebabkan kematian. Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami sakit perut (sebelah kanan atas), hilang selera makan, letih, gatal-gatal, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat , atau kulit atau mata anda menjadi kuning.

  Berhenti mengambil ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami kemerahan kulit atau ruam yang merebak dan menyebabkan melepuh dan mengelupas.

  Jangan gunakan ubat ini hanya untuk membuatkan kanak-kanak mengantuk.

  Apakah ubat lain yang akan menjejaskan Tylenol Cold + Flu Multi-Action Day/Night Extra Strength

  Elakkan menggunakan ubat ini bersama ubat lain yang menyebabkan rasa mengantuk atau memperlahankan pernafasan anda (seperti ubat opioid, melegakan otot atau ubat untuk keresahan atau sawan). Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan apa-apa ubat lain, termasuk ubat preskripsi dan over-the-counter, vitamin dan produk herba. Tidak semua kemungkinan interaksi ubat disenaraikan dalam panduan ubat ini.

  Penafian

  Segala usaha telah dilakukan untuk memastikan bahawa maklumat yang diberikan oleh Drugslib.com adalah tepat, terkini -tarikh, dan lengkap, tetapi tiada jaminan dibuat untuk kesan itu. Maklumat ubat yang terkandung di sini mungkin sensitif masa. Maklumat Drugslib.com telah disusun untuk digunakan oleh pengamal penjagaan kesihatan dan pengguna di Amerika Syarikat dan oleh itu Drugslib.com tidak menjamin bahawa penggunaan di luar Amerika Syarikat adalah sesuai, melainkan dinyatakan sebaliknya secara khusus. Maklumat ubat Drugslib.com tidak menyokong ubat, mendiagnosis pesakit atau mengesyorkan terapi. Maklumat ubat Drugslib.com ialah sumber maklumat yang direka bentuk untuk membantu pengamal penjagaan kesihatan berlesen dalam menjaga pesakit mereka dan/atau memberi perkhidmatan kepada pengguna yang melihat perkhidmatan ini sebagai tambahan kepada, dan bukan pengganti, kepakaran, kemahiran, pengetahuan dan pertimbangan penjagaan kesihatan pengamal.

  Ketiadaan amaran untuk gabungan ubat atau ubat yang diberikan sama sekali tidak boleh ditafsirkan untuk menunjukkan bahawa gabungan ubat atau ubat itu selamat, berkesan atau sesuai untuk mana-mana pesakit tertentu. Drugslib.com tidak memikul sebarang tanggungjawab untuk sebarang aspek penjagaan kesihatan yang ditadbir dengan bantuan maklumat yang disediakan oleh Drugslib.com. Maklumat yang terkandung di sini tidak bertujuan untuk merangkumi semua kemungkinan penggunaan, arahan, langkah berjaga-jaga, amaran, interaksi ubat, tindak balas alahan atau kesan buruk. Jika anda mempunyai soalan tentang ubat yang anda ambil, semak dengan doktor, jururawat atau ahli farmasi anda.

  Kata Kunci Popular