Vitamin B1

Általános név: Thiamine (vitamin B1)
Kábítószer osztály: Vitaminok

Használata Vitamin B1

A B1-vitamint tiaminként is ismerik. A B1-vitamin olyan élelmiszerekben található, mint a gabonafélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a hús, a diófélék, a bab és a borsó. A B1-vitamin fontos az élelmiszerekből származó szénhidrátok lebontásában a szervezet számára szükséges termékekké.

A tiamint a B1-vitamin-hiány kezelésére vagy megelőzésére használják. A tiamin injekciót a beriberi kezelésére használják, amely súlyos állapot, amelyet a B1-vitamin hosszan tartó hiánya okoz.

Szájon át szedett tiamin (szájon át) vény nélkül kapható. Az injekciós tiamint egészségügyi szakembernek kell beadnia.

A tiamint olyan célokra is fel lehet használni, amelyek nem szerepelnek ebben a gyógyszeres útmutatóban.

Vitamin B1 mellékhatások

Kérjen sürgősségi orvosi segítséget, ha az alábbi allergiás reakció jelei jelentkezik: csalánkiütés; nehéz légzés; az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torka duzzanata.

Azonnal hívja orvosát, ha súlyos mellékhatásai vannak, például:

 • kék színű ajkak ;
 • mellkasi fájdalom, légszomj;
 • fekete, véres vagy kátrányos széklet; vagy
 • a kávézaccnak tűnő vér vagy hányás köhögése.
 • A kevésbé súlyos mellékhatások a következők lehetnek:

 • hányinger, szorító érzés a torokban;
 • izzadtság, melegségérzet;
 • enyhe bőrkiütés vagy viszketés;
 • nyugtalanság; vagy
 • érzékenység vagy kemény csomó, ahol tiamin injekciót adtak be.
 • Ez nem egy teljes lista a mellékhatásokról hatások és mások is előfordulhatnak. Hívja orvosát orvosi tanácsért a mellékhatásokkal kapcsolatban. A mellékhatásokat bejelentheti az FDA-nak: 1-800-FDA-1088.

  Szedés előtt Vitamin B1

  Ne használjon tiamint, ha valaha is allergiás reakciója volt rá.

  Kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy biztonságos-e a B1-vitamin szedése, ha:

 • bármilyen egyéb egészségügyi állapota van;
 • más gyógyszereket vagy gyógynövénykészítményeket szed; vagy
 • allergiás bármilyen gyógyszerre vagy ételre.
 • Annak érdekében, hogy biztonságosan kaphasson injekciós tiamint, tájékoztassa kezelőorvosát, ha vesebetegsége van.

  A tiamin várhatóan nem károsítja a születendő babát. A terhesség alatt a tiamin dózisszükséglete eltérő lehet. Ne szedjen tiamint orvosi tanács nélkül, ha terhes vagy terhességet tervez.

  Nem ismert, hogy a tiamin kiválasztódik-e az anyatejbe. Az adagolási igénye eltérő lehet a szoptatás alatt. Ne szedjen tiamint orvosi tanács nélkül, ha csecsemőt szoptat.

  Kapcsoljon gyógyszereket

  Hogyan kell használni Vitamin B1

  Pontosan a címkén leírtak szerint vagy az orvos által előírt módon használja. Ne használja az ajánlottnál nagyobb vagy kisebb mennyiségben vagy hosszabb ideig.

  Az injekciós tiamint izomba fecskendezik. Megmutathatják Önnek, hogyan kell otthon alkalmazni az injekciókat. Ne fecskendezze be magának ezt a gyógyszert, ha nem érti teljesen az injekció beadásának módját, és nem megfelelően dobja ki a használt tűket és fecskendőket.

  Ne használja az injekciós gyógyszert, ha megváltozott a színe vagy részecskék vannak benne. . Hívja fel orvosát új receptért.

  A tiamin ajánlott étrendi mennyisége az életkorral növekszik. Kövesse egészségügyi szolgáltatója utasításait. További információért tekintse meg a Nemzeti Tudományos Akadémia „Dietary Reference Intake” vagy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának „Dietary Reference Intake” (korábban „Recommended Daily Allowances” vagy RDA) listáját is.

  A tiamin csak egy teljes kezelési program része, amely speciális diétát is tartalmazhat. Nagyon fontos, hogy kövesse az orvosa vagy táplálkozási tanácsadója által az Ön számára készített étrendet. Nagyon jól ismernie kell azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket meg kell ennie vagy kerülnie kell állapota kontrollálása érdekében.

  Szobahőmérsékleten, nedvességtől, hőtől és fénytől távol tárolandó.

  Figyelmeztetések

  Ne alkalmazzon tiamint, ha valaha is allergiás reakciót váltott ki rá.

  A tiamin bevétele előtt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha bármilyen betegsége van, vagy más gyógyszert szed. vagy növényi termékekre, vagy ha allergiás bármilyen gyógyszerre vagy élelmiszerre.

  Mielőtt injekciós tiamint kapna, tájékoztassa kezelőorvosát, ha vesebetegsége van.

  A tiamin csak egy része teljes kezelési program, amely speciális diétát is tartalmazhat. Nagyon fontos, hogy kövesse az orvosa vagy táplálkozási tanácsadója által az Ön számára készített étrendet. Nagyon jól ismernie kell azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket meg kell ennie vagy kerülnie kell állapota kontrollálása érdekében.

  Milyen egyéb gyógyszerek befolyásolják Vitamin B1

  Lehetnek más gyógyszerek is, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a tiaminnal. Tájékoztassa kezelőorvosát az összes használt gyógyszerről. Ide tartoznak a vényköteles, vény nélkül kapható, vitamin- és gyógynövénytermékek. Ne kezdjen el új gyógyszert anélkül, hogy erről beszélt volna orvosával.

  Felelősség kizárása

  Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a Drugslib.com által közölt információk pontosak és naprakészek legyenek - dátum, és teljes, de erre nem vállalunk garanciát. Az itt található gyógyszerinformációk időérzékenyek lehetnek. A Drugslib.com információit egészségügyi szakemberek és fogyasztók számára állítottuk össze az Egyesült Államokban, ezért a Drugslib.com nem garantálja, hogy az Egyesült Államokon kívüli felhasználás megfelelő, kivéve, ha kifejezetten másként jelezzük. A Drugslib.com gyógyszerinformációi nem támogatják a gyógyszereket, nem diagnosztizálnak betegeket, és nem ajánlanak terápiát. A Drugslib.com gyógyszerinformációi egy információs forrás, amelynek célja, hogy segítse az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereket betegeik ellátásában és/vagy olyan fogyasztók kiszolgálására, akik ezt a szolgáltatást az egészségügyi szakértelem, készség, tudás és megítélés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként tekintik. gyakorló szakemberek.

  Az adott gyógyszerre vagy gyógyszerkombinációra vonatkozó figyelmeztetés hiánya semmiképpen sem értelmezhető úgy, hogy a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció biztonságos, hatékony vagy megfelelő az adott beteg számára. A Drugslib.com nem vállal felelősséget a Drugslib.com által biztosított információk segítségével nyújtott egészségügyi ellátás egyetlen aspektusáért sem. Az itt található információk nem terjednek ki minden lehetséges felhasználásra, útmutatásra, óvintézkedésre, figyelmeztetésre, gyógyszerkölcsönhatásra, allergiás reakcióra vagy káros hatásra. Ha kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, ápolónőjét vagy gyógyszerészét.

  Népszerű kulcsszavak