Zostavax

Általános név: Zoster Vaccine Live
Kábítószer osztály: Vírusos vakcinák

Használata Zostavax

A Zostavaxot a herpes zoster vírus (övsömör) megelőzésére használják 50 éves és idősebb embereknél.

A herpes zoster-t ugyanaz a vírus (varicella) okozza, amely gyermekeknél is okoz bárányhimlőt. Amikor ez a vírus ismét aktívvá válik egy felnőttben, herpes zoster-t vagy övsömört okozhat. A Zoster vakcina egy élő vakcina, amely segít megelőzni az övsömör kialakulását.

A Zostavax úgy fejti ki hatását, hogy egy kis adag élő vírus hatásának teszi ki Önt, amitől a szervezet immunitást alakít ki a betegséggel szemben. Ez a vakcina nem kezel egy aktív fertőzést, amely már kialakult a szervezetben.

A Zostavaxot a herpes zoster vírus (övsömör) megelőzésére használják 50 éves és idősebb embereknél.

A Zostavax nem kezeli az övsömört vagy az övsömör okozta idegfájdalmat (poszt-herpetikus neuralgia).

Zostavax mellékhatások

Nem kaphat második Zostavaxot, ha életveszélyes allergiás reakciója volt az első oltás után.

Kövesse nyomon az oltás beadása után jelentkező mellékhatásokat. Ha valaha emlékeztető oltást kell kapnia, közölnie kell orvosával, ha a korábbi oltások bármilyen mellékhatást okoztak.

Az övsömörrel való fertőzés sokkal veszélyesebb az egészségére, mint a védőoltás beadása. ellene. Mint minden gyógyszer, ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, de a súlyos mellékhatások kockázata rendkívül alacsony.

Kérjen sürgősségi orvosi segítséget, ha a Zostavax-szal szembeni allergiás reakció jelei vannak: > csalánkiütés; nehéz légzés; az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata.

Azonnal hívja orvosát, ha:

 • láz, megduzzadt mirigyek, torokfájás, influenza tünetek;
 • légzési problémák; vagy
 • súlyos vagy fájdalmas bőrkiütés.
 • A Zostavax gyakori mellékhatásai a következők:

  <

  fejfájás; vagy

 • fájdalom, melegség, bőrpír, véraláfutás, viszketés vagy duzzanat az injekció beadásának helyén.
 • Ez a nem a mellékhatások teljes listája, és más is előfordulhat. Hívja orvosát orvosi tanácsért a mellékhatásokkal kapcsolatban. A vakcina mellékhatásait bejelentheti az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumának az 1-800-822-7967 telefonszámon.

  Szedés előtt Zostavax

  Nem kaphat Zostavaxot, ha:

 • aktív, kezeletlen tuberkulózis;
 • leukémia, limfóma vagy más, a csontvelőt érintő rák;
 • a kórtörténetben előfordult allergiás reakció zselatinra vagy neomicinre (Mycifradin, Neo-Fradin, Neo-Tab);
 • betegség (például HIV vagy AIDS) vagy gyógyszeres kezelés, például szteroidok vagy kemoterápia által okozott gyenge immunrendszer; vagy
 • ha terhes.
 • Annak érdekében, hogy a Zostavax biztonságos legyen az Ön számára, tájékoztassa kezelőorvosát, ha:

 • a kórelőzményben előfordult allergiás reakció bármely vakcinára;
 • ha „élő” oltást kapott az elmúlt 4 hétben; vagy
 • ha soha nem volt bárányhimlős.
 • Ha kisebb megfázásban szenved, továbbra is kaphat védőoltást. Ha tuberkulózisa vagy bármilyen más súlyos betegsége van lázzal vagy bármilyen fertőzéssel, várja meg, amíg jobban lesz, mielőtt megkapja ezt a vakcinát.

  Szóljon orvosának, ha valakinek a háztartásában gyenge az immunrendszere. A Zostavax beadása után rövid ideig előfordulhat, hogy az élő vírust bármely olyan személyre átadják, akinek gyenge az immunrendszere.

  Nem ismert, hogy a Zostavax káros-e a magzatra. Ez a vakcina azonban nem alkalmazható terhes nőknél. A Zostavax beadása után legalább 3 hónapig kerülje a teherbeesést.

  Nem ismert, hogy a zoster elleni vakcina bejut-e az anyatejbe, vagy károsíthatja-e a szoptatott babát. Mondja el orvosának, ha szoptat.

  A Zostavax nem engedélyezett 18 évnél fiatalabb személyek számára.

  Kapcsoljon gyógyszereket

  Hogyan kell használni Zostavax

  Szokásos felnőtt adag Herpes zoster esetén – profilaxis:

  0,65 ml szubkután a deltoidban egyszer Megjegyzések: Ne adjuk be IV vagy intramuszkulárisan. Használata: A herpes zoster (övsömör) megelőzése 50 éves vagy annál idősebb egyéneknél.

  Figyelmeztetések

  Nem kaphat Zostavaxot, ha Ön terhes vagy aktív, kezeletlen tuberkulózisban szenved, gyenge az immunrendszere, leukémiája vagy csontvelőt érintő daganata van, vagy ha kórtörténetében zselatinra vagy neomicinre adott allergiás reakciója van. .

  Ha kisebb megfázásban szenved, továbbra is kaphat védőoltást. Ha tuberkulózisban szenved, vagy bármilyen más súlyos betegsége van lázzal vagy bármilyen fertőzéssel, várja meg, amíg jobban lesz, mielőtt Zostavax-ot kapna.

  Ne kapja ezt a vakcinát, ha leukémiája vagy limfómája (vagy más rákos megbetegedése) van a csontvelőt érintő), a neomicinnel szembeni allergiás reakció anamnézisében (Mycifradin, Neo-Fradin, Neo-Tab). Nem kaphat Zostavax-ot, ha terhes, vagy ha aktív, kezeletlen tuberkulózisban szenved, bármilyen típusú, csontvelőt érintő rákja van, vagy betegség (például HIV vagy AIDS) által okozott gyenge immunrendszere van, vagy ha olyan gyógyszereket kap, mint a szteroidok vagy kemoterápia.

  A herpes zosterrel (övsömörrel) való fertőzés sokkal veszélyesebb az Ön egészségére, mint ennek a vakcinának a beadása. Azonban, mint minden gyógyszer, a Zostavax is okozhat mellékhatásokat, de a súlyos mellékhatások kockázata rendkívül alacsony.

  Milyen egyéb gyógyszerek befolyásolják Zostavax

  Az oltás beadása előtt tájékoztassa kezelőorvosát a közelmúltban kapott összes többi oltásáról.

  Más gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a Zostavaxszal, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket, vitaminokat és gyógynövénykészítményeket. Tájékoztassa minden egészségügyi szolgáltatóját az összes jelenleg használt gyógyszerről, és minden olyan gyógyszerről, amelyet elkezd vagy abbahagy.

  Felelősség kizárása

  Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a Drugslib.com által közölt információk pontosak és naprakészek legyenek - dátum, és teljes, de erre nem vállalunk garanciát. Az itt található gyógyszerinformációk időérzékenyek lehetnek. A Drugslib.com információit egészségügyi szakemberek és fogyasztók számára állítottuk össze az Egyesült Államokban, ezért a Drugslib.com nem garantálja, hogy az Egyesült Államokon kívüli felhasználás megfelelő, kivéve, ha kifejezetten másként jelezzük. A Drugslib.com gyógyszerinformációi nem támogatják a gyógyszereket, nem diagnosztizálnak betegeket, és nem ajánlanak terápiát. A Drugslib.com gyógyszerinformációi egy információs forrás, amelynek célja, hogy segítse az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereket betegeik ellátásában és/vagy olyan fogyasztók kiszolgálására, akik ezt a szolgáltatást az egészségügyi szakértelem, készség, tudás és megítélés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként tekintik. gyakorló szakemberek.

  Az adott gyógyszerre vagy gyógyszerkombinációra vonatkozó figyelmeztetés hiánya semmiképpen sem értelmezhető úgy, hogy a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció biztonságos, hatékony vagy megfelelő az adott beteg számára. A Drugslib.com nem vállal felelősséget a Drugslib.com által biztosított információk segítségével nyújtott egészségügyi ellátás egyetlen aspektusáért sem. Az itt található információk nem terjednek ki minden lehetséges felhasználásra, útmutatásra, óvintézkedésre, figyelmeztetésre, gyógyszerkölcsönhatásra, allergiás reakcióra vagy káros hatásra. Ha kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, ápolónőjét vagy gyógyszerészét.

  Népszerű kulcsszavak