Zoster vaccine inactivated

Általános név: Zoster Vaccine (inactivated)
Márkanevek: Shingrix
Dózisforma: intramuszkuláris por injekcióhoz (adjuváns)
Kábítószer osztály: Vírusos vakcinák

Használata Zoster vaccine inactivated

A herpes zoster-t ugyanaz a vírus (varicella) okozza, amely gyermekeknél bárányhimlőt okoz. Amikor ez a vírus ismét aktívvá válik, herpes zoster-t vagy övsömört okozhat. Az inaktivált zoster vakcina segít megelőzni az övsömör kialakulását.

Ez a vakcina úgy fejti ki hatását, hogy egy kis adag inaktív vírus hatásának teszi ki Önt, amitől a szervezet immunitást alakít ki a betegséggel szemben. Ez a vakcina nem kezeli a szervezetben már kialakult aktív fertőzést.

Az inaktivált zoster vakcinát a herpes zoster vírus (övsömör) megelőzésére használják:

 • 50 éves vagy idősebb embereknél, beleértve azokat is, akik korábban élő zoster vakcinát kaptak (Zostavax); és
 • azoknál a 18 éves és idősebb embereknél, akiknél fokozott a herpes zoster vírus (övsömör) kockázata a gyenge immunrendszer miatt.
 • Az inaktivált zoster vakcina nem kezeli a bárányhimlőt, az övsömört vagy az övsömör okozta idegfájdalmat (posztherpetikus neuralgia).

  Az inaktivált zoster elleni vakcina olyan célokra is használható, amelyek nem szerepelnek ebben a gyógyszeres útmutatóban.

  Zoster vaccine inactivated mellékhatások

  Nem szabad beadnia a második oltást, ha életveszélyes allergiás reakciója volt az első oltás után.

  Kövesse nyomon az inaktivált zoster elleni vakcina beadása után jelentkező összes mellékhatást. Amikor megkapja a második oltást, mondja el orvosának, hogy az első oltás okozott-e bármilyen mellékhatást.

  Az övsömörrel való fertőzés sokkal veszélyesebb az Ön egészségére, mint az ellene való védőoltás beadása. Mint minden gyógyszer, ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, de a súlyos mellékhatások kockázata rendkívül alacsony.

  Kérjen sürgősségi orvosi segítséget, ha allergiás reakció jelei vannak: csalánkiütés ; nehéz légzés; az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanata.

  Néhány ember, aki ezt a vakcinát kapta, idegrendszeri problémákkal küzdött a vakcina beadását követő 42 napon belül, de ennek a mellékhatásnak a kockázata nagyon alacsony. Azonnal forduljon orvoshoz, ha:

 • gyenge vagy bizsergés;
 • beszédproblémák vagy nyelés;
 • egyensúlyi vagy szemmozgási problémák; vagy
 • a húgyhólyag vagy a bélrendszer szabályozásának elvesztése.
 • Azonnal hívja orvosát, ha magas láza van.

  Gyakori mellékhatások:

 • fejfájás, izomfájdalom;
 • fáradtság;
 • gyomorfájdalom, hányinger, hányás, hasmenés;
 • láz, hidegrázás; vagy
 • fájdalom, bőrpír vagy duzzanat a lövés beadásának helyén.
 • Ez nem a teljes oldallista hatások és mások is előfordulhatnak. Hívja orvosát orvosi tanácsért a mellékhatásokkal kapcsolatban. A vakcina mellékhatásait bejelentheti az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumának az 1-800-822-7967 telefonszámon.

  Szedés előtt Zoster vaccine inactivated

  Nem kaphatja meg ezt a vakcinát, ha valaha is életveszélyes allergiás reakciója volt az inaktivált zoster vírus elleni vakcinára.

  Szóljon orvosának, ha:

 • Ön valaha is volt allergiás reakciója bármely vakcinára; vagy
 • az injekció beadása után elájult.
 • Mondja el kezelőorvosával, ha terhes vagy szoptat.

  Kapcsoljon gyógyszereket

  Hogyan kell használni Zoster vaccine inactivated

  Szokásos felnőtt adag Varicella-Zoster esetén – Profilaxis:

  0,5 ml intramuszkulárisan - Két adagot adjon be, a második adagot 2-6 hónappal az első adag után Megjegyzés: - Ez a gyógyszer nem javallt primer varicella fertőzés (bárányhimlő) megelőzésére. Felhasználás: A herpes zoster (övsömör) megelőzése: - 50 éves és idősebb felnőttek - 18 éves és idősebb felnőttek, akiknél fokozott a herpes zoster (HZ) kockázata. betegség vagy terápia által okozott immunhiány vagy immunszuppresszió

  miatt

  Figyelmeztetések

  Ne kapja meg a második oltást, ha életveszélyes allergiás reakciója volt az első injekció után.

  Milyen egyéb gyógyszerek befolyásolják Zoster vaccine inactivated

  Más gyógyszerek hatással lehetnek az inaktivált zoster elleni vakcinára, beleértve a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszereket, vitaminokat és gyógynövénykészítményeket. Tájékoztassa kezelőorvosát minden egyéb gyógyszerről, amelyet használ.

  Felelősség kizárása

  Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a Drugslib.com által közölt információk pontosak és naprakészek legyenek - dátum, és teljes, de erre nem vállalunk garanciát. Az itt található gyógyszerinformációk időérzékenyek lehetnek. A Drugslib.com információit egészségügyi szakemberek és fogyasztók számára állítottuk össze az Egyesült Államokban, ezért a Drugslib.com nem garantálja, hogy az Egyesült Államokon kívüli felhasználás megfelelő, kivéve, ha kifejezetten másként jelezzük. A Drugslib.com gyógyszerinformációi nem támogatják a gyógyszereket, nem diagnosztizálnak betegeket, és nem ajánlanak terápiát. A Drugslib.com gyógyszerinformációi egy információs forrás, amelynek célja, hogy segítse az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereket betegeik ellátásában és/vagy olyan fogyasztók kiszolgálására, akik ezt a szolgáltatást az egészségügyi szakértelem, készség, tudás és megítélés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként tekintik. gyakorló szakemberek.

  Az adott gyógyszerre vagy gyógyszerkombinációra vonatkozó figyelmeztetés hiánya semmiképpen sem értelmezhető úgy, hogy a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció biztonságos, hatékony vagy megfelelő az adott beteg számára. A Drugslib.com nem vállal felelősséget a Drugslib.com által biztosított információk segítségével nyújtott egészségügyi ellátás egyetlen aspektusáért sem. Az itt található információk nem terjednek ki minden lehetséges felhasználásra, útmutatásra, óvintézkedésre, figyelmeztetésre, gyógyszerkölcsönhatásra, allergiás reakcióra vagy káros hatásra. Ha kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, ápolónőjét vagy gyógyszerészét.

  Népszerű kulcsszavak