Vitamin B12

Márkanevek: Nascobal
Kábítószer osztály: Neoplasztikus szerek

Használata Vitamin B12

B12-vitamin-hiány

Páros vérszegénység és egyéb B12-vitamin-hiányos állapotok kezelése.

Parenterális cianokobalamin vagy hidroxokobalamin: B12-vitamin-hiány kezelése a nem megfelelő belső faktor (IF) szekréció miatt; károsodott felszívódás a bélben; vagy vegetáriánus étrenddel összefüggő táplálkozási hiány.

A cianokobalamin a választott parenterális B12-vitamin készítmény; A hidroxokobalamin előnyben részesíthető a kezdeti kezelésben.

Cianokobalamin orrspray: A hematológiai állapot fenntartására használják idegrendszeri érintettség nélkül, vészes vérszegénységben szenvedő felnőtteknél, akik reagáltak a parenterális B12-vitamin-kezelésre. Kiegészítőként is használják a táplálékhiány, a felszívódás károsodása, az IF nem megfelelő szekréciója vagy bizonyos egyéb állapotok miatt fellépő B12-vitamin-hiány esetén.

Étrendi követelmények

A B12-vitamin-hiány és a B12-vitamin-hiánnyal kapcsolatos neurológiai szövődmények megelőzéséhez szükséges megfelelő bevitel.

A B12-vitamin megfelelő bevitele általában élelmiszerek fogyasztásával érhető el; azonban az idősek 10-30%-a nem képes felszívni a természetesen előforduló B12-vitamint, ezért B12-vitaminnal dúsított táplálékot vagy kiegészítőket kell fogyasztania. Nem megfelelő bevitel fordulhat elő vegetáriánusoknál és szoptatott csecsemőiknél. Vegyes élelmiszerek, amelyek fő összetevője hús, hal vagy baromfi; tej; és a fogyasztásra kész gabonafélék a B12-vitamin fő forrásai az Egyesült Államokban élő felnőttek és gyermekek étrendjében.

Ajánlott étrendi mennyiség (RDA) felnőtteknél a hematológiai állapot és a normál szérum fenntartásához szükséges mennyiség alapján B12-vitamin-koncentráció.

A főként anyatejjel táplált csecsemők megfigyelt átlagos B12-vitamin-bevitele alapján megállapított megfelelő bevitel (AI) 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára; 7–12 hónapos csecsemők mesterséges intelligencia a fiatalabb csecsemőkre vonatkozó mesterséges intelligencia és a felnőttekre vonatkozó adatok alapján.

RDA 1–18 éves gyermekek esetében a felnőttekre vonatkozó adatok alapján.

Metabolikus rendellenességek

Parenterális cianokobalamin: A transzkobalamin II örökletes hiányának kezelése.

Schilling-teszt

Parenterális cianokobalamin és hidroxokobalamin: cianokobalamin Co 57-tel együtt alkalmazzák a Schilling-tesztben a B12-vitamin felszívódásának vizsgálatára.

Ciánmérgezés

Hidroxokobalamin (Cyanokit): Ismert vagy feltételezett cianidmérgezés kezelése. A légúti és kardiovaszkuláris támogatással, valamint a görcsrohamok kezelésével együtt alkalmazzák.

Kapcsoljon gyógyszereket

Hogyan kell használni Vitamin B12

Adminisztráció

A cianokobalamint orálisan, intranazálisan vagy IM vagy mély sub-Q injekcióval adják be.

A hidroxokobalamint IM injekcióban vagy IV infúzióban adják be.

Orális adagolás

Az orális terápia rosszabb, mint a parenterális terápia. Alkalmazható a táplálékkal fellépő B12-vitamin-hiány kezelésére normál GI-felszívódású betegeknél.

Parenterális adagolás

Cianokobalamin: IM vagy mély szub-Q injekcióval kell beadni. Ha sub-Q-t adnak be, kerülje az irha vagy a felső bőr alatti szövetbe történő injekció beadását. Kerülje az IV beadását; a vitamin gyorsan kiválasztódik a vizelettel, ha IV. adják be.

Hidroxokobalamin: IM injekcióval (vitaminhiány) vagy IV infúzióval (cianidmérgezés) adják be. Kerülje el az intravénás beadását vitaminhiány esetén.

A gyógyszer-kompatibilitási információkért lásd: Kompatibilitás a Stabilitás alatt.

IV. beadás cianidmérgezés esetén

Hidroxokobalamin: (Cyanokit); Intravénás infúzióval kell beadni.

Szükséges lehet egy külön IV. A vérkészítményekkel azonos intravénás vezetéken keresztül történő beadás nem javasolt.

Feloldás

2,5 g hidroxokobalamint tartalmazó injekciós üveg 100 ml 0,9%-os nátrium-klorid injekcióval; fordítsa meg vagy ringassa az injekciós üveget legalább 30 másodpercig. Ne rázza fel az injekciós üveget. Ha nem áll rendelkezésre 0,9%-os nátrium-klorid injekció, akkor Ringer-laktát injekció vagy 5%-os dextróz injekció használható. Az elkészített oldat 25 mg/ml-t tartalmaz.

Beadási sebesség

Kezdő 5 g-os adag: 15 perc.

Második 5 g-os adag: 15 perc (extrémis betegek esetén) 2 óra; az arány a beteg állapotától függ.

Intranazális beadás

Adja be intranazálisan, mért dózisú pumpával. Adja be 1 órával a forró ételek vagy folyadékok elfogyasztása előtt vagy 1 órával utána.

Az intranazális beadás előtt tisztítsa meg az orrjáratokat. Helyezze az orr-adaptert 1 cm-re az egyik orrlyukba, az adapter hegyét irányítsa az orr hátsó része felé, tartsa zárva a másik orrlyukat, és döntse kissé előre a fejét, pumpálja a gyógyszert az orrlyukba, finoman szippantsa be az adagolás közben és közvetlenül utána, majd térjen vissza. állítsa a fejét függőleges helyzetbe, vegye le a szivattyúegységet az orráról.

A hatékonyságot nem igazolták orrdugulásban, allergiás rhinitisben vagy felső légúti fertőzésben szenvedő betegeknél; halassza el a használatot, amíg ezek a tünetek elmúlnak.

Minden használat előtt töltse fel a pumpát.

Adagolás

B12-vitamin-hiány: A kezelés időtartama az októl függ; nincs szükség hosszú távú terápiára, ha más terápiás intézkedések megszüntetik a hiány kiváltó okát.

A cianokobalamin kimért dózisú pumpa 500 mcg gyógyszert (0,1 ml) juttat be indításonként.

Gyermekbetegek

B12-vitamin-hiány IM

Hidroxokobalamin: Kezdetben egyszeri 100 mcg-os adag 1-5 mg-os teljes dózisig, ≥2 hét alatt.

Hidroxokobalamin: karbantartás, 30- 50 mcg 4 hetente.

Étrendi és pótlási követelmények szájon át

Vegán anyától született csecsemők: Születéstől fogva mesterséges intelligencia-kiegészítés, mivel ezeknek a csecsemőknek a B12-vitamin-készlete alacsony, és az anyatej nagyon kis mennyiségű vitamint szállíthat .

6 hónaposnál fiatalabb csecsemők: Az ajánlott AI napi 0,4 mcg (0,06 mcg/kg).

7–12 hónapos csecsemők: Az ajánlott AI napi 0,5 mcg (0,06 mcg/kg) .

1–3 éves gyermekek: az RDA napi 0,9 mcg.

4–8 éves gyermekek: Az RDA napi 1,2 mcg.

9-13 éves gyermekek: az RDA napi 1,8 mcg.

14-18 éves gyermekek: Az RDA napi 2,4 mcg.

Az RDA-k nem elégítik ki a malabszorpciós szindrómában szenvedő egyének.

Ciánmérgezés† [off-label] IV

Hidroxokobalamint: 70 mg/kg-ot használtak.

Felnőttek

B12-vitamin-hiány IM vagy Sub-Q

Cianokobalamin: Kezdetben 100 mcg naponta 6-7 napig. Ha a klinikai megnyilvánulások javulnak és retikulocita válasz figyelhető meg, adjon be 100 mcg-ot minden második napon 7 adagban, majd 100 mcg-ot 3-4 naponta 2-3 héten keresztül.

Cianokobalamin: karbantartás, 100 mcg havonta.

IM

Hidroxokobalamin: Kezdetben 30 mcg naponta 5-10 napig.

Hidroxokobalamin: Karbantartás, 100-200 mcg havonta.

Intranazális

Karbantartás, 500 mcg (egy mozdulat) hetente egyszer. Növelje az adagot azoknál a betegeknél, akiknél 1 hónapos kezelés után csökken a szérum B12-vitamin koncentrációja.

Étrendi és helyettesítési követelmények Orális

19 évesnél idősebb férfiak és nők: az RDA napi 2,4 mcg.

Az 51 évesnél idősebb felnőttek B12-vitaminjuk nagy részét dúsított élelmiszerekből vagy B12-vitamin-kiegészítőkből kell beszerezniük.

Az RDA-k nem elégítik ki a felszívódási zavarban szenvedő egyének szükségleteit.

Cián. IV. mérgezés

Hidroxokobalamin: Kezdetben 5 g (két 2,5 g-os fiola). A mérgezés súlyosságától és a klinikai választól függően egy második 5 g-os adag is beadható.

Schilling-teszt IM vagy Sub-Q

Cianokobalamin: Az öblítő dózis 1000 mcg.

IM

Hidroxokobalamin: Az öblítő adag 1000 mcg.

Speciális populációk

Terhes nők

A terhes nők RDA napi 2,6 mcg.

Szoptató nők

A szoptató nők RDA napi 2,8 mcg.

Szoptató nőknél megnövekedett a szükséglet a tejben lévő vitamin megfelelő koncentrációjának biztosítása érdekében.

Figyelmeztetések

Ellenjavallatok
 • B12-vitaminnal, kobalttal vagy a készítmény bármely összetevőjével szembeni ismert túlérzékenység.
 • Nincs ellenjavallat, ha cianidmérgezés kezelésére használják.
 • Figyelmeztetések/Óvintézkedések

  Figyelmeztetések

  Hipokalémia

  Fatalális hypokalaemiát jelentettek megaloblasztos anémiában szenvedő, intenzíven kezelt betegeknél. A B12-vitamin-kezelés korai szakaszában ellenőrizze a szérum káliumkoncentrációját, és szükség esetén adjon káliumot.

  Polycythemia Vera

  A B12-vitamin hiánya elnyomhatja a polycythemia vera jeleit; a kezelés leleplezheti ezt az állapotot.

  Szemészeti hatások

  Kerülje a használatát korai Leber-kórban (örökletes látóideg atrófia) szenvedő betegeknél; gyors és súlyos látóideg atrófiát jelentettek.

  Érzékenységi reakciók

  Érzékenységi reakciók

  Anafilaxia jelentett parenterális készítményekkel.

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): Főleg pattanásos bőrkiütés, amelyet az 5 vagy 10 g-os adagot kapó egyének 20 vagy 44%-ánál jelentettek.

  Bőrteszt

  Intradermális teszt alkalmazása adag B12-vitamin beadása előtt vitaminhiány esetén olyan betegeknél, akik érzékenyek lehetnek a kobalaminokra.

  Általános óvintézkedések

  Laboratóriumi megfigyelés

  A B12-vitamin-hiány kezelése előtt mérje meg a hematokrit-, retikulocitaszám-, B12-vitamin-, folát- és vasszintet. A terápia során szükség szerint monitorozza a hematológiai paramétereket.

  Alumínium

  Egyes cianokobalamin injekciós készítmény alumíniumot tartalmaz, amely mérgező lehet. Az alumínium hosszan tartó parenterális adagolás esetén mérgező szintet érhet el, ha a veseműködés károsodott. A koraszülöttek különösen veszélyeztetettek, mivel veséjük éretlen, és nagy mennyiségű alumíniumot tartalmazó kalcium- és foszfátoldatot igényelnek.

  A kutatások azt mutatják, hogy a károsodott veseműködésű betegek, beleértve a koraszülötteket is, parenterális kezelést kapnak. napi 4-5 mcg/kg-nál nagyobb alumíniumszint a központi idegrendszerre és a csontok toxicitásával összefüggő szinten halmozódik fel. A szövetek terhelése előfordulhat még alacsonyabb adagolási sebességnél is.

  Benzil-alkohol újszülötteknél

  A cianokobalamin injekció tartósítószerként benzil-alkoholt tartalmazhat; a benzil-alkoholt újszülötteknél mérgezték. (Lásd: Gyermekgyógyászati ​​óvintézkedések.)

  Vérnyomás

  Az intravénás hidroxokobalamint kapó egyéneknél a vérnyomás átmeneti emelkedéséről számoltak be.

  Nem diagnosztizált vérszegénység

  Legyen rendkívül óvatos, ha folsavat adnak be nem diagnosztizált vérszegénységben szenvedő betegeknek; elhomályosíthatja a vészes vérszegénység diagnózisát azáltal, hogy enyhíti a betegség hematológiai megnyilvánulásait, miközben lehetővé teszi a neurológiai szövődmények előrehaladását.

  Vesehatások

  Oxalát kristályokat figyeltek meg a hidroxokobalamin beadását követően egészséges egyének és cianidmérgezéses áldozatok vizeletében. p>

  Speciális populációk

  Terhesség

  C kategória.

  Szoptatás

  Az anyatejbe kerül.

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): Óvatosság javasolt; nem állnak rendelkezésre adatok annak meghatározására, hogy a szoptatást újra lehet kezdeni intravénás hidroxokobalamin beadását követően.

  Gyermekgyógyászati ​​felhasználás

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): A biztonságosság és a hatásosság nem igazolt.

  Cianokobalamin: A benzil-alkohol toxicitással ("gasping szindróma") társult újszülötteknél; minden ml cianokobalamin injekció (például az Abraxis által gyártott készítmény) 15 mg benzil-alkoholt tartalmaz.

  Időskori felhasználás

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): Nincs lényeges különbség a biztonságosság és a hatékonyság tekintetében a fiatalabb felnőttekhez képest. Az adagolás módosítása nem szükséges.

  Májkárosodás

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): A biztonságosságot és a hatásosságot májkárosodásban szenvedő betegeknél nem vizsgálták.

  Vesekárosodás

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): A biztonságosságot és hatásosságot nem vizsgálták vesekárosodásban szenvedő betegek. A hidroxokobalamin és a cianokobalamin változatlan formában ürül a vizelettel.

  Gyakori mellékhatások

  Általában még nagy dózisokban sem mérgező; enyhe átmeneti hasmenés, perifériás vaszkuláris trombózis, viszketés, átmeneti exanthema, csalánkiütés, testduzzanat, amelyet parenterális készítményeket kapó betegeknél jelentettek.

  Milyen egyéb gyógyszerek befolyásolják Vitamin B12

  A kolhicin, az aminoszalicilsav és sói, valamint a több mint 2 hétig tartó túlzott alkoholfogyasztás csökkentheti a B12-vitamin felszívódását a gyomor-bél traktusból.

  Speciális gyógyszerek és laboratóriumi vizsgálatok

  Gyógyszer

  Kölcsönhatás

  Megjegyzések

  Aszkorbinsav

  Elpusztíthatja a táplálékkal felvett B12-vitamin jelentős mennyiségét.

  Vegye ezt figyelembe, ha az orális B12-vitamin bevételét követő 1 órán belül nagy adag aszkorbinsavat fogyasztanak el

  Kloramfenikol

  Anagonizálhatja a B12-vitaminra adott hematopoietikus választ vitaminhiányos betegekben.

  Monitor; fontolja meg az alternatív fertőzés elleni szereket

  Cianid elleni antidotumok

  A hidroxokobalamin és más cianid antidotumok egyidejű alkalmazásának biztonsága nincs megállapítva.

  Vigyázat (Lásd a Parenterális Stabilitás és IV. p>Korimetriás módszerekkel meghatározott laboratóriumi paraméterek

  Hidroxokobalamin (Cyanokit): A vér és/vagy a vizelet mélyvörös színe megzavarhatja bizonyos laboratóriumi vizsgálatokat (pl. klinikai kémia, hematológia, véralvadás, vizelet paraméterei)

  p>

  Konkrét információkért forduljon a termék címkéjéhez.

  Metotrexát

  Érvényteleníti a B12-vitamin diagnosztikai mikrobiológiai vérvizsgálatát

  Prednizon

  Néhány vészes vérszegénységben szenvedő betegnél a B12-vitamin fokozott felszívódását és az IF szekrécióját észlelték.

  Nem fordul elő részleges vagy teljes gastrectomián átesett betegeknél; klinikai jelentősége ismeretlen

  Pirimetamin

  Érvényteleníti a B12-vitamin diagnosztikai mikrobiológiai vérvizsgálatait

  Belső faktor (IF) antitestek vizsgálata

  Előzetes beadás cianokobalamin hamis pozitív teszteredményt eredményezhet

  Felelősség kizárása

  Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a Drugslib.com által közölt információk pontosak és naprakészek legyenek - dátum, és teljes, de erre nem vállalunk garanciát. Az itt található gyógyszerinformációk időérzékenyek lehetnek. A Drugslib.com információit egészségügyi szakemberek és fogyasztók számára állítottuk össze az Egyesült Államokban, ezért a Drugslib.com nem garantálja, hogy az Egyesült Államokon kívüli felhasználás megfelelő, kivéve, ha kifejezetten másként jelezzük. A Drugslib.com gyógyszerinformációi nem támogatják a gyógyszereket, nem diagnosztizálnak betegeket, és nem ajánlanak terápiát. A Drugslib.com gyógyszerinformációi egy információs forrás, amelynek célja, hogy segítse az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereket betegeik ellátásában és/vagy olyan fogyasztók kiszolgálására, akik ezt a szolgáltatást az egészségügyi szakértelem, készség, tudás és megítélés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként tekintik. gyakorló szakemberek.

  Az adott gyógyszerre vagy gyógyszerkombinációra vonatkozó figyelmeztetés hiánya semmiképpen sem értelmezhető úgy, hogy a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció biztonságos, hatékony vagy megfelelő az adott beteg számára. A Drugslib.com nem vállal felelősséget a Drugslib.com által biztosított információk segítségével nyújtott egészségügyi ellátás egyetlen aspektusáért sem. Az itt található információk nem terjednek ki minden lehetséges felhasználásra, útmutatásra, óvintézkedésre, figyelmeztetésre, gyógyszerkölcsönhatásra, allergiás reakcióra vagy káros hatásra. Ha kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, ápolónőjét vagy gyógyszerészét.

  Népszerű kulcsszavak