Zoster Vaccine Recombinant

Márkanevek: Shingrix
Kábítószer osztály: Neoplasztikus szerek

Használata Zoster Vaccine Recombinant

A herpes zoster megelőzése

A herpes zoster (zoster, övsömör) megelőzése 50 évesnél idősebb felnőtteknél.

A zoster-t a látens VZV-fertőzés újraaktiválása okozza olyan egyéneknél, akik korábban bárányhimlő-fertőzésben szenvedtek. Becslések szerint évente 500 000-1 millió zoster-eset fordul elő az Egyesült Államokban; sok betegnél posztherpetikus neuralgia (PHN) alakul ki, és a refrakter PHN hosszú távú kezelését igényli. A zoster kialakulásának kockázata növekszik az életkorral és a VZV-vel szembeni sejt által közvetített immunitás csökkenésével. A zoster főként 45 év feletti egyéneknél fordul elő; a zoster becsült élethosszig tartó kockázata ≥32%, és a 85 éves korig élő egyének 50%-ánál alakul ki zoster.

A rekombináns zoster vakcina a VZV elleni aktív immunitás erősítésére szolgál, ezáltal csökkentve a VZV reaktiválódásának kockázatát. . Csökkentheti a PHN gyakoriságát és/vagy időtartamát azoknál, akiknél a védőoltás ellenére zoster alakul ki.

Nem javasolt zoster vagy PHN kezelésére. Ne alkalmazza a zoster akut epizódja alatt. Nincs szerepe a zoster expozíció utáni kezelésében.

Nem javallott primer varicella fertőzés (bárányhimlő) megelőzésére; ne alkalmazza gyermekeknél vagy 50 év alatti felnőtteknél. Nincs szerepe a bárányhimlő expozíció utáni kezelésében.

Az Egyesült Államokban 2 különböző típusú zoster elleni vakcina kapható a kereskedelemben 50 év feletti felnőttek zoster elleni immunizálására: rekombináns zoster vakcina (RZV; Shingrix) és élő zoster vakcina (ZVL; Zostavax).

Az 50 év feletti, immunkompetens felnőtteknél a zoster megelőzésére az Egyesült Államok Közegészségügyi Szolgálata Immunizációs Gyakorlatok Tanácsadó Bizottsága (ACIP) kijelenti, hogy a rekombináns zoster vakcina (nem élő zoster vakcina) előnyös és használható. az ilyen személyeknél, függetlenül a kórelőzményben szereplő zoster-oltástól vagy az élő varicella vírus vakcinával vagy élő zoster vakcinával végzett korábbi oltástól. A rekombináns zoster vakcina bizonyos krónikus betegségekben (pl. krónikus veseelégtelenség, diabetes mellitus, rheumatoid arthritis, krónikus tüdőbetegség) szenvedő, 50 év feletti felnőtteknél is előnyös.

A zoster megelőzésére immunkompetens felnőtteknél 60 évesnél idősebbeknél az ACIP kijelenti, hogy rekombináns zoster vakcina vagy élő zoster vakcina használható.

Kapcsoljon gyógyszereket

Hogyan kell használni Zoster Vaccine Recombinant

Adminisztráció

Csak IM injekcióval adja be. Ne adjon sub-Q-t, IV-et vagy intradermálisan.

Egyidejűleg adható más, az életkornak megfelelő vakcinákkal. Ha több vakcinát is beadnak egyetlen egészségügyi látogatás során, mindegyik parenterális vakcinát külön fecskendővel és különböző injekciós helyekkel adja be. Az injekció beadásának helyeit ≥1 hüvelyk távolságra kell elválasztani (ha anatómiailag lehetséges), hogy az esetlegesen előforduló helyi káros hatások megfelelő hozzárendelését lehetővé tegyék.

Ne feledje, hogy az Egyesült Államokban 2 különböző típusú zoster elleni vakcina kapható a kereskedelemben ( rekombináns zoster vakcina [RZV; Shingrix] és élő zoster vakcina [ZVL; Zostavax]). Ezek a vakcinák eltérő adagolási és beadási ajánlásokkal rendelkeznek (pl. különböző beadási módok, eltérő számú szükséges adag), és eltérő tárolási követelmények.

Az FDA figyelmeztette az egészségügyi szakembereket a 2 különböző zoster vakcinával kapcsolatos összetévesztéssel kapcsolatos gyógyszerelési hibákról szóló többszöri bejelentésekről (pl. helytelen feloldás, helytelen beadási mód, helytelen vakcina adagolási intervallum vagy szám, a beoltott nem megfelelő életkora, helytelen tárolás utáni beadás). Kövesse az alkalmazott zoster vakcinára vonatkozó adagolási és alkalmazási ajánlásokat.

IM beadás

Adja be az elkészített rekombináns zoster vakcinát IM injekcióban, lehetőleg a felkar deltoid régiójába.

Az izomba való bejuttatás érdekében adjon IM injekciót 90°-os szögben a bőrrel, az egyén életkorának és testtömegének, a zsírszövet és az izom vastagságának az injekció beadásának helyén megfelelő hosszúságú tű használatával, valamint az injekciós technikával. Vegye figyelembe az anatómiai variabilitást, különösen a deltoidban, és használja a klinikai mérlegelést, hogy elkerülje az izomba való véletlen alul- vagy túlhatolást.

Feloldás

Kereskedelmi forgalomban kapható készletként, amely liofilizált VZV gE antigént tartalmazó egyadagos injekciós üvegeket és egyadagos injekciós üvegeket tartalmaz. AS01B adjuváns szuszpenzió.

Beadás előtt készítsen fel egy adag liofilizált VZV gE antigént tartalmazó injekciós üveget a készletből úgy, hogy hozzáadja a készletből származó egyadagos adjuváns szuszpenziós injekciós üveg teljes tartalmát a gyártó utasításai szerint. . Miután hozzáadta az adjuváns szuszpenziós komponenst a VZV gE antigén komponenshez, óvatosan rázza meg, hogy a por teljesen feloldódjon. A feloldott vakcina opálos, színtelen vagy halványbarna folyadék; dobja ki, ha részecskéket tartalmaz vagy elszíneződöttnek tűnik. A rekombináns zoster vakcina elkészítésével kapcsolatos további információkért forduljon a gyártó címkéjéhez.

A feloldás után azonnal adja be, vagy tárolja 2–8°-on legfeljebb 6 órán keresztül. Dobja ki, ha 6 órán belül nem használja fel. (Lásd: Tárolás a Stabilitás alatt.)

Adagolás

Felnőttek

Herpes zoster megelőzése Felnőttek 50 éves kor felett IM

Rekombináns zoster vakcina beadása 2-es sorozatban adagokat. Minden adag 0,5 ml.

Adja be a második adagot 2-6 hónappal az első adag után.

A két adag közötti minimális intervallum 4 hét. Az ACIP azt állítja, hogy megismétli a második adagot, ha véletlenül az első adag után kevesebb mint 4 héttel adták be.

Ha a megszakítások vagy késések miatt több mint 6 hónapos idő telik el a 2 adag között, az ACIP kijelenti, hogy a vakcina sorozatot nem kell újraindítani. ; a 6 hónapnál hosszabb adagolási intervallum hatékonyságát azonban a mai napig nem értékelték.

2 adagból álló séma javasolt, függetlenül a kórelőzményben előforduló zoster-től vagy a varicella vírus élő vagy élő zoster vakcinával végzett korábbi oltástól.

Ha olyanoknál alkalmazzák, akik korábban élő zoster vakcinát kaptak, akkor a rekombináns zoster vakcinát legalább 2 hónappal a zoster elleni oltás után élőben adják be.

Speciális populációk

Májkárosodás

Nincs speciális adagolási javaslat.

Vesekárosodás

Nincs speciális adagolási javaslat .

Figyelmeztetések

Ellenjavallatok
 • Súlyos allergiás reakció (pl. anafilaxia) a kórelőzményben a vakcina bármely összetevőjére vagy a vakcina korábbi adagjára. (Lásd: Érzékenységi reakciók a Figyelmeztetések alatt.)
 • Figyelmeztetések/Óvintézkedések

  Érzékenységi reakciók

  Tegyen meg minden ismert óvintézkedést a mellékhatások megelőzése érdekében, beleértve a beteg anamnézisének áttekintését a vakcinával szembeni esetleges túlérzékenység vagy a vakcinával kapcsolatos korábbi mellékhatások tekintetében.

  Gondoskodjon megfelelő orvosi kezelésről arra az esetre, ha anafilaxiás reakció lépne fel.

  Megváltozott immunkompetenciával rendelkező egyének

  A megváltozott immunkompetenciával rendelkező egyéneket kizárták a kezdeti klinikai vizsgálatokból, amelyekben a rekombináns zoster vakcina biztonságosságát és hatékonyságát értékelték.

  Az ACIP kimondja, hogy a rekombináns vakcinák általában biztonságosan beadhatók megváltozott immunkompetenciával rendelkező egyéneknek.

  A HIV-fertőzött egyéneknél a rekombináns vakcinák használatára vonatkozó ajánlások általában megegyeznek a nem fertőzött egyénekre vonatkozó ajánlásokkal. HIV-fertőzés.

  Az immunszuppresszív terápiában részesülő egyének immunválasza és hatékonysága csökkenhet. (Lásd: Specifikus gyógyszerek a Kölcsönhatások alatt.)

  Egyidejű betegségek

  A jelenlegi vagy közelmúltban akut betegségben szenvedő egyén vakcinázásának beadására vagy elhalasztására vonatkozó döntés a tünetek súlyosságától és a betegség etiológiájától függ.

  Ne adjon be zostert. rekombináns vakcina a zoster akut epizódja során; halassza el az oltást, amíg a betegség akut stádiuma véget nem ér, és a tünetek enyhülnek.

  Az életkoruknak megfelelő felnőtteknek adható bizonyos krónikus betegségekben (pl. krónikus veseelégtelenség, diabetes mellitus, rheumatoid arthritis, krónikus tüdőgyulladás). betegség).

  Az ACIP azt jelzi, hogy az enyhe akut betegség általában nem zárja ki a vakcinázást.

  Az ACIP közepes vagy súlyos akut betegség (lázzal vagy anélkül) a védőoltás óvintézkedése; elhalasztja a vakcina beadását, amíg az egyén fel nem gyógyul a betegség akut fázisából. Ezzel elkerülhető, hogy az oltás káros hatásait az alapbetegségre rakják egymásra, vagy ne lehessen tévesen azt a következtetést levonni, hogy az alapbetegség megnyilvánulása a vakcina beadásából ered.

  A vakcina hatékonyságának korlátai

  Nem akadályozza meg a zoster kialakulását minden oltott személynél. Azoknál a beoltott egyéneknél, akiknél zoster alakul ki, a fájdalom és a kellemetlen érzés időtartama csökkenhet.

  Az immunitás időtartama

  A zoster elleni védelem időtartama egy 2 adagból álló rekombináns zoster vakcina sorozatot követően nincs teljesen meghatározva.

  Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a védelem időtartama egy 2 adagból álló sorozatot követően legalább 4 év; Az ACIP azt állítja, hogy a zoster elleni jelentős védelem valószínűleg több mint 4 évig tart.

  Nem megfelelő tárolás és kezelés

  A vakcinák nem megfelelő tárolása vagy kezelése csökkentheti az oltóanyag hatékonyságát, ami csökkent vagy nem megfelelő immunválaszt eredményezhet az oltottakban.

  Szerkesztéskor ellenőrizze az összes oltóanyagot, és ellenőrizze a tárolás során. a megfelelő hőmérséklet fenntartása érdekében. (Lásd Tárolás a Stabilitás alatt.)

  Ne adjon be olyan vakcinát, amelyet helytelenül kezeltek, vagy amelyet nem az ajánlott hőmérsékleten tároltak.

  Ha aggályok merülnek fel a helytelen kezeléssel kapcsolatban, forduljon a gyártóhoz vagy az állami vagy helyi immunizációs vagy egészségügyi osztályhoz, hogy útmutatást kapjon arról, hogy a vakcina használható-e.

  Speciális populációk

  Terhesség

  Nem állnak rendelkezésre adatok a rekombináns zoster vakcina terhes nőknél történő alkalmazásáról. Állatkísérletek során nincs bizonyíték arra, hogy a vakcina vagy az oltóanyag AS01B adjuváns komponense befolyásolja a magzat fejlődését vagy magzati károsodást okozna.

  Az ACIP államok fontolóra veszik a rekombináns zoster vakcina beadásának elhalasztását terhes nőknél.

  Szoptatás

  Nem ismert, hogy a zoster elleni védőoltás rekombináns vakcinája bejut-e a tejbe, befolyásolja-e a tejtermelést vagy a szoptatott csecsemőt.

  Fontoljuk meg a szoptatás előnyeit és a vakcina klinikai jelentőségét a nő számára. a szoptatott gyermekre az oltás vagy az anyai alapállapot miatti esetleges káros hatások (azaz a VZV-fertőzés reaktiválására való hajlam).

  Az ACIP kijelenti, hogy a rekombináns vakcinák általában nem jelentenek szokatlan kockázatot a nők számára akik szoptatnak vagy szoptatott csecsemőik. Ezek a szakértők azonban azt állítják, hogy fontolóra veszik a rekombináns zoster vakcina beadásának elhalasztását szoptató nőknél.

  Gyermekgyógyászati ​​felhasználás

  A biztonságosság és a hatásosság gyermekgyógyászati ​​betegeknél nem bizonyított. Nem javallott primer varicella fertőzés (bárányhimlő) megelőzésére.

  Időskori alkalmazás

  A biztonságosság és a hatásosság csak 50 év feletti felnőtteknél, ideértve a geriátriai felnőtteket is megállapítva.

  Nincsenek klinikailag jelentős különbségek hatásosság a 60 évesnél idősebb felnőttek különböző korcsoportjaiban vagy a 60 év felettiek és az 50-59 évesek között; nemkívánatos hatásokat ritkábban jelentettek a 70 év feletti vakcinázottaknál, mint az 50-69 éveseknél.

  Gyakori mellékhatások

  Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók (fájdalom, bőrpír, duzzanat), izomfájdalom, fáradtság, fejfájás, hidegrázás, láz, GI-tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom).

  Milyen egyéb gyógyszerek befolyásolják Zoster Vaccine Recombinant

  Vakcinák

  Más életkornak megfelelő vakcinákkal vagy toxoidokkal egyidejűleg adott egészségügyi ellátás során (külön fecskendővel és különböző injekciós helyekkel) várhatóan nem befolyásolja az oltások immunválaszát vagy mellékhatásait.

  Speciális gyógyszerek

  Gyógyszer

  Kölcsönhatás

  Megjegyzések

  Immunszuppresszív szerek (pl. kortikoszteroidok)

  Lehetséges csökkent immunválasz a rekombináns zoster vakcinára

  Kortikoszteroidok: A rekombináns zoster vakcina alkalmazható alacsony dózisú szisztémás kortikoszteroid terápiában (prednizon vagy azzal egyenértékű, napi 20 mg-nál kisebb dózisban), illetve inhalációs vagy helyi kortikoszteroid terápia; nem értékelték nagy dózisú kortikoszteroid kezelésben részesülőknél

  Influenza vakcina

  Parenterális, nem adjuváns tartalmú influenzavírus vakcina inaktivált: Inaktivált influenza vakcina (Fluarix Quadrivalent) és zoster vakcina egyidejű alkalmazása a rekombináns 50 év feletti felnőtteknél egyik vakcinára sem befolyásolta az immunválaszt, és nem járt biztonsági aggályokkal.

  Adjuváns tartalmú influenzavírus elleni vakcina inaktivált (Fluad): Egyidejű vagy szekvenciális vakcina biztonságossága és hatékonysága rekombináns zoster vakcinával történő beadást nem értékelték

  Parenterális, nem adjuváns tartalmú influenzavírus vakcina inaktivált: adható egyidejűleg a rekombináns zoster vakcinával (külön fecskendőkkel és különböző injekciós helyekkel)

  Pneumococcus vakcina

  Pneumococcus 23- valens vakcina (PPSV23; Pneumovax 23): Rekombináns zoster vakcinával való egyidejű beadás 50 év feletti felnőtteknél nem befolyásolta az immunválaszt egyik vakcinára sem, és nem befolyásolta a vakcinák biztonságossági profilját.

  Zoster vakcina élőben

  A rekombináns zoster vakcinát olyan felnőtteknek adták be, akik legalább 5 évvel korábban kaptak zoster elleni vakcinát; nincsenek adatok és elméleti aggályok, amelyek arra utalnának, hogy a rekombináns zoster vakcina kevésbé lenne hatékony vagy kevésbé biztonságos, ha olyan felnőtteknél adják be, akik életben <5 évvel korábban zoster elleni vakcinát kaptak.

  Ha olyan felnőtteknél alkalmazzák, akik korábban élő zoster elleni vakcinát kaptak, az ACIP azt javasolja, hogy a rekombináns zoster vakcina beadását legalább 2 hónappal a zoster elleni oltás után élőben adják be

  Felelősség kizárása

  Minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a Drugslib.com által közölt információk pontosak és naprakészek legyenek - dátum, és teljes, de erre nem vállalunk garanciát. Az itt található gyógyszerinformációk időérzékenyek lehetnek. A Drugslib.com információit egészségügyi szakemberek és fogyasztók számára állítottuk össze az Egyesült Államokban, ezért a Drugslib.com nem garantálja, hogy az Egyesült Államokon kívüli felhasználás megfelelő, kivéve, ha kifejezetten másként jelezzük. A Drugslib.com gyógyszerinformációi nem támogatják a gyógyszereket, nem diagnosztizálnak betegeket, és nem ajánlanak terápiát. A Drugslib.com gyógyszerinformációi egy információs forrás, amelynek célja, hogy segítse az engedéllyel rendelkező egészségügyi szakembereket betegeik ellátásában és/vagy olyan fogyasztók kiszolgálására, akik ezt a szolgáltatást az egészségügyi szakértelem, készség, tudás és megítélés kiegészítéseként, nem pedig helyettesítőjeként tekintik. gyakorló szakemberek.

  Az adott gyógyszerre vagy gyógyszerkombinációra vonatkozó figyelmeztetés hiánya semmiképpen sem értelmezhető úgy, hogy a gyógyszer vagy gyógyszerkombináció biztonságos, hatékony vagy megfelelő az adott beteg számára. A Drugslib.com nem vállal felelősséget a Drugslib.com által biztosított információk segítségével nyújtott egészségügyi ellátás egyetlen aspektusáért sem. Az itt található információk nem terjednek ki minden lehetséges felhasználásra, útmutatásra, óvintézkedésre, figyelmeztetésre, gyógyszerkölcsönhatásra, allergiás reakcióra vagy káros hatásra. Ha kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, ápolónőjét vagy gyógyszerészét.

  Népszerű kulcsszavak